Flammkuchen z gruszkami

Flammkuchen z gruszkami

Bardzo smaczna tarta-pizza na cieniutkim spodzie z gruszkami i serem mozzarella. Jeśli lubicie kombinacje dań z owocami to ta tarta będzie Wam smakować. Idealnie nadaje się jako ciepła przekąska.

Składniki na ok. 4 porcje:

Ciasto:

  • 200g mąki pszennej
  • 100ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (ewentualnie oleju)

Nadzienie:

  • 1 duża gruszka
  • 100g creme fraiche (kupna lub z przepisu: "Creme fraiche")
  • ok. 250- 300g sera mozzarella
  • zielona cebulka (dymka) lub szczypiorek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, wodę, sól i oliwę zagnieść na jednolite ciasto.
  2. Ciasto podzielić na 4 części i rozwałkować bardzo cienko. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

2

  1. Gruszkę umyć, osuszyć, obrać ze skórki, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić na plasterki.
  2. Zieloną cebulkę lub szczypiorek umyć, osuszyć i pokroić drobno.
  3. Ser mozzarella pokroić w plasterki.
  4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 250°C (grzałka góra- dół).
  5. Ciasto posmarować creme fraiche. Przyprawić solą i pieprzem. Posypać cebulką, ułożyć plasterki gruszki i przykryć serem.

3

  1. Piec ok. 20 minut, aż ciasto będzie chrupiące.
 

Kuchnia:

Francuska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Flammkuchen z gruszkami Flammkuchen z gruszkami