Flammkuchen z gruszkami


Flammkuchen z gruszkami
Bardzo smaczna tarta-pizza na cieniutkim spodzie z gruszkami i serem mozzarella. Jeśli lubicie kombinacje dań z owocami to ta tarta będzie Wam smakować. Idealnie nadaje się jako ciepła przekąska.
Składniki na ok. 4 porcje:
Ciasto:
- 200g mąki pszennej
- 100ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek (ewentualnie oleju)
Nadzienie:
- 1 duża gruszka
- 100g creme fraiche (kupna lub z przepisu: "Creme fraiche")
- ok. 250- 300g sera mozzarella
- zielona cebulka (dymka) lub szczypiorek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Mąkę, wodę, sól i oliwę zagnieść na jednolite ciasto.
- Ciasto podzielić na 4 części i rozwałkować bardzo cienko. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Gruszkę umyć, osuszyć, obrać ze skórki, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić na plasterki.
- Zieloną cebulkę lub szczypiorek umyć, osuszyć i pokroić drobno.
- Ser mozzarella pokroić w plasterki.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 250°C (grzałka góra- dół).
- Ciasto posmarować creme fraiche. Przyprawić solą i pieprzem. Posypać cebulką, ułożyć plasterki gruszki i przykryć serem.
- Piec ok. 20 minut, aż ciasto będzie chrupiące.
Kuchnia: |
Francuska |
|
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.