Daktyle z nadzieniem serowym

01

Ciekawa i szybka do przygotowania przekąska. Lekko gorzki ser Gorgonzola super kombinuje się ze słodkim daktylem.  

Składniki:

  • daktyle suszone (najlepiej już bez pestek, ale mogą by też z pestkami)
  • ser pleśniowy typu Gorgonzola
  • orzechy włoskie

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli daktyle są z pestkami, przeciąć je wzdłuż i wyciągnąć pestkę.
  2. Ser pokroić w słupki i włożyć do daktyli.
  3. Na górę położyć połówkę orzecha włoskiego.
  4. Przechowywać w lodówce.

Przepis pochodzi z książki: „Weihnachten“.

02

Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 13 dni temu
    Polecam przepis na przekąskę z daktyli, który znalazłam w książce "Drinki i przekąski", u mnie to hit każdej imprezy:
    - daktyle
    - ser feta
    - cienkie plasterki boczku lub szynki parmeńskiej
    - wykałaczki
    Ser feta pokroić w kosteczkę, do każdego daktyla włożyć po kosteczce, owoc owinąć w plasterek boczku/szynki, spiąć wykałaczką i zapiec w piekarniku pod funkcją grill (swój piekarnik ustawiam na 190st i piekę 7-10 min).Polecam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jadwiga · 9 miesięcy temu
    W pierwszej chili pomyślałam że to owoce morza ! Bardzo miłe zaskoczenie przekąska pyszna w tym zestawieniu oczywiście orzech prażony .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata Malzahn · 4 lat temu
    Jest pomysł na kompozycję smakową, brak go natomiast jeśli chodzi o samo podanie. Ot poukładane, estetyczne, lecz nie zaskakuje.Może warto byłoby użyć świeżych daktyli, faszerując je pastą z sera Gorgonzola? Albo podać ser krojony na daktylowym musie? Orzech idealnie przełamuje tu miękkość owocu i sera, lecz dobrze aby najpierw był lekko uprażony.
    Mika, z serkiem mascarpone to jest zbyt słodkie, wręcz mdłe. Chyba, że używasz jeszcze jakichś przypraw??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mika · 9 lat temu
    Bardzo smaczne i wszystkim smakują ;) Robię je od dawna ale zawsze z serkiem mascarpone. Polecam ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna Moderator · 13 lat temu
    [b]Ulla[/b] dobry pomysł z takim lekko stopionym serkiem ;-)
    [b]Anthonyb[/b] jako deserek z pewnością jest pyszne :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    anthonyb · 13 lat temu
    tak. Interesujace polaczenie. Musze sprobowac, ale to w okresie swiatecznym (tylko wtedy kupuje daktyle :-) )
    Sprobuj kiedys nadziane mascarpone. Bardzo mi tak smakuja. W ramach deseru:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karmel-itka · 13 lat temu
    ale bomba!
    pomysł pierwsza klasa ;]
    i dośc ciekawe zestawienie. daktyl i ser.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ulla · 13 lat temu
    a jakby je tak lekko podgrzać w piekarniku .. boskie, boskie :)muszę wypróbować :)
    www.kuchnianawzgorzu.pl
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna Moderator · 13 lat temu
    [b]MZ, Gosiu[/b] jeśli lubicie tylko ser Gorgonzola to ta przystawka będzie Wam jak najbardziej smakować. Gosiu też nie używam za często daktyli, ale akurat miałam pół paczki i postanowiłam je wykorzystać 8) Może też pozostanie Ci kiedyś parę niewykorzystanych i spróbujesz tej przekąski :-*
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gosiaa99 · 13 lat temu
    Daktyle zawsze mi sie kojarza z iscie krolewskim deserem. Co prawda malo ich uzywam, ale chetnie spobowalabym w takiej wersji:)
    Pozdrawiam!
    Milego weekendu:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    MZ · 13 lat temu
    Ciekawe połączenie. Daktyli ci u nas dostatek, więc zapisuje przepis.
    Pozdrawiam,
    SWS