Połówki ziemniaków zapiekane z pomidorem i mozzarellą

Połówki ziemniaków zapiekane z pomidorem i mozzarellą

Tak zapiekane ziemniaki można podawać jako przystawkę lub dodatek do mięsa. Są szybkie i proste w przygotowaniu, a zachwycają wyglądem. Ilość ziemniaków można przygotować w zależności od potrzeby. Orientacyjnie na ok. 6 ziemniaków potrzeba ok. 200g sera mozzarella i 2 średniej wielkości pomidory.

Składniki:

  • ziemniaki
  • pomidory
  • ser mozzarella
  • świeża bazylia
  • sól ziołowa

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Ostudzić i przekroić wzdłuż na pół.
  2. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w plasterki.
  3. Mozzarellę pokroić w plasterki.
  4. Połówki ziemniaków ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na każdą połówkę ułożyć plaster pomidora i przykryć plastrem mozzarelli. Posypać solą ziołową.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, do rozpuszczenia się sera, w temperaturze 180°C.
  6. Na każdym ziemniaku ułożyć listek bazylii.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Połówki ziemniaków zapiekane z pomidorem i mozzarellą Połówki ziemniaków zapiekane z pomidorem i mozzarellą