Połówki ziemniaków zapiekane z pomidorem i mozzarellą


Połówki ziemniaków zapiekane z pomidorem i mozzarellą
Tak zapiekane ziemniaki można podawać jako przystawkę lub dodatek do mięsa. Są szybkie i proste w przygotowaniu, a zachwycają wyglądem. Ilość ziemniaków można przygotować w zależności od potrzeby. Orientacyjnie na ok. 6 ziemniaków potrzeba ok. 200g sera mozzarella i 2 średniej wielkości pomidory.
Składniki:
- ziemniaki
- pomidory
- ser mozzarella
- świeża bazylia
- sól ziołowa
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Ostudzić i przekroić wzdłuż na pół.
- Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w plasterki.
- Mozzarellę pokroić w plasterki.
- Połówki ziemniaków ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na każdą połówkę ułożyć plaster pomidora i przykryć plastrem mozzarelli. Posypać solą ziołową.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, do rozpuszczenia się sera, w temperaturze 180°C.
- Na każdym ziemniaku ułożyć listek bazylii.
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.