Połówki ziemniaków zapiekane z pomidorem i mozzarellą
Tak zapiekane ziemniaki można podawać jako przystawkę lub dodatek do mięsa. Są szybkie i proste w przygotowaniu, a zachwycają wyglądem. Ilość ziemniaków można przygotować w zależności od potrzeby. Orientacyjnie na ok. 6 ziemniaków potrzeba ok. 200g sera mozzarella i 2 średniej wielkości pomidory.
Składniki:
ziemniaki
pomidory
ser mozzarella
świeża bazylia
sól ziołowa
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Ostudzić i przekroić wzdłuż na pół.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w plasterki.
Mozzarellę pokroić w plasterki.
Połówki ziemniaków ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na każdą połówkę ułożyć plaster pomidora i przykryć plastrem mozzarelli. Posypać solą ziołową.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, do rozpuszczenia się sera, w temperaturze 180°C.