
Tak zapiekane ziemniaki można podawać jako przystawkę lub dodatek do mięsa, albo sałatki mięsnej np. tej: "Sałatka z mięsa mielonego i kapusty pekińskiej". Są szybkie i proste w przygotowaniu, a zachwycają sposobem podania. Ilość ziemniaczanych połówek można przygotować w zależności od potrzeby. Wystarczy mieć ugotowane w mundurkach ziemniaki, pomidory i ser mozzarella w kulce.
Składniki na 12 sztuk:
- 6 ziemniaków, średniej wielkości
- 2 pomidory, średniej wielkości
- ok. 200 g sera mozzarella w kulce
- 12 listków świeżej bazylii
- sól ziołowa lub pieprz ziołowy, słodka papryka w proszku
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Odlać wodę i pozostawić do ostudzenia. Lekko ciepłe lub chłodne ziemniaki przekroić wzdłuż na pół.
- Pomidory naciąć delikatnie na krzyż, włożyć do miski, zalać wrzątkiem do przykrycia, pozostawić na ok. 30 sekund, a następnie przełożyć do zimnej wody. Obrać ze skórki i pokroić w plasterki.
- Mozzarellę pokroić w plasterki.
- Połówki ziemniaków ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na każdą połówkę ułożyć plaster pomidora i przykryć mozzarellą. Posypać solą ziołową lub pieprzem ziołowym i paprykę w proszku (lub innymi przyprawami, według uznania).

- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, do rozpuszczenia się sera, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
- Podawać od razu na ciepło. Na każdym ziemniaku ułożyć listek bazylii.
|
Całkowity czas przygotowania: |
||
|
Liczba sztuk: |
12 |
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | niski |
