Wysokobiałkowy wrap bez mąki, przygotowany tylko z serka wiejskiego, jajek i ulubionych przypraw. Jest niskokaloryczny, bezglutenowy i ketogeniczny. Smaczna i zdrowa przekąska. Łatwa do przygotowania.
Składniki na ok. 1- 2 wrapy:
1 opakowanie (200 g) serka wiejskiego ziarnistego (najlepiej, żeby był w miarę gęsty)
2 jajka
sól, czarny pieprz mielony, zioła (daję ½ łyżeczki ziół włoskich)
Przykładowe dodatki:
plasterki sera żółtego lub mozzarelli w kulce
plasterki wędliny
plasterki awokado
liście sałaty
plasterki pomidora
plasterki cebuli
Sposób przygotowania:
Serek wiejski zmiksować blenderem z jajkami i przyprawami.
Masę wylać na płaską blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i rozłożyć, ale nie za cienko.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż masa się przyrumieni.
Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Delikatnie ściągnąć papier (np. przełożyć na drugi papier do pieczenia ułożony na blacie kuchennym, upieczonym ciastem do dołu i odkleić powoli papier z góry).
Na jednym końcu ciasta wyłożyć dowolne dodatki np. plasterki szynki, sera, pomidora, awokado i sałaty. Zwinąć w roladę i można przeciąć na pół.