Tortilla z serka wiejskiego

Napisz komentarz
Tortilla z serka wiejskiego

Wysokobiałkowy wrap bez mąki, przygotowany tylko z serka wiejskiego, jajek i ulubionych przypraw. Jest niskokaloryczny, bezglutenowy i ketogeniczny. Smaczna i zdrowa przekąska. Łatwa do przygotowania.

Składniki na ok. 1- 2 wrapy:

  • 1 opakowanie (200 g) serka wiejskiego ziarnistego (najlepiej, żeby był w miarę gęsty)
  • 2 jajka
  • sól, czarny pieprz mielony, zioła (daję ½ łyżeczki ziół włoskich)

Przykładowe dodatki:

  • plasterki sera żółtego lub mozzarelli w kulce
  • plasterki wędliny
  • plasterki awokado
  • liście sałaty
  • plasterki pomidora
  • plasterki cebuli

Sposób przygotowania:

  1. Serek wiejski zmiksować blenderem z jajkami i przyprawami.
  2. Masę wylać na płaską blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i rozłożyć, ale nie za cienko.

2.jpg

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż masa się przyrumieni.

3.jpg

  1. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Delikatnie ściągnąć papier (np. przełożyć na drugi papier do pieczenia ułożony na blacie kuchennym, upieczonym ciastem do dołu i odkleić powoli papier z góry).
  2. Na jednym końcu ciasta wyłożyć dowolne dodatki np. plasterki szynki, sera, pomidora, awokado i sałaty. Zwinąć w roladę i można przeciąć na pół.

4.jpg

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 1- 2

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!