Tortilla z serka wiejskiego
Wysokobiałkowy wrap bez mąki, przygotowany tylko z serka wiejskiego, jajek i ulubionych przypraw. Jest niskokaloryczny, bezglutenowy i ketogeniczny. Smaczna i zdrowa przekąska. Łatwa do przygotowania.
Składniki na ok. 1- 2 wrapy:
- 1 opakowanie (200 g) serka wiejskiego ziarnistego (najlepiej, żeby był w miarę gęsty)
- 2 jajka
- sól, czarny pieprz mielony, zioła (daję ½ łyżeczki ziół włoskich)
Przykładowe dodatki:
- plasterki sera żółtego lub mozzarelli w kulce
- plasterki wędliny
- plasterki awokado
- liście sałaty
- plasterki pomidora
- plasterki cebuli
Sposób przygotowania:
- Serek wiejski zmiksować blenderem z jajkami i przyprawami.
- Masę wylać na płaską blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i rozłożyć, ale nie za cienko.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż masa się przyrumieni.
- Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Delikatnie ściągnąć papier (np. przełożyć na drugi papier do pieczenia ułożony na blacie kuchennym, upieczonym ciastem do dołu i odkleić powoli papier z góry).
- Na jednym końcu ciasta wyłożyć dowolne dodatki np. plasterki szynki, sera, pomidora, awokado i sałaty. Zwinąć w roladę i można przeciąć na pół.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
|
Liczba porcji: |
ok. 1- 2 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 776
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.