Bakłażan zapiekany z pomidorami i mozzarellą


Bakłażan zapiekany z pomidorami i mozzarellą
Zapiekany bakłażan z pomidorami i mozzarellą to bardzo smaczne połączenia smaków. Polecam podawać go jako przystawka, przekąska lub kolacja na ciepło.
Składniki:
- 1 bakłażan
- 2 średniej wielkości pomidory
- 2 opakowania sera mozzarella (1 opakowanie 125g)
- zielona cebulka (dymka) lub szczypiorek
- sól, sól ziołowa
- trochę oleju
Sposób przygotowania:
- Bakłażana umyć i pokroić w plasterki ok. 1cm grubości. Plasterki posolić i pozostawić na ok. 30 minut, aż puszczą sok. Następnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Plastry bakłażana ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować olejem przy pomocy pędzla i posypać solą ziołową.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
- Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w plasterki.
- Mozzarellę pokroić w plasterki.
- Naczynie żaroodporne posmarować cienko olejem. Układać na przemian plastry bakłażana, pomidora i mozzarelli. Posypać solą.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 180°C.
- Cebulkę umyć, osuszyć i pokroić drobno. Posypać z góry.
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 2 jako kolacja lub ok. 4 jako przystawka |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.