Paluszki z szynką

Paluszki z szynką

Paluszki z szynką

Szybka i smaczna przekąska. Smaczna zarówno na ciepło zaraz po upieczeniu, jak i na zimno.

Składniki na ok. 12 sztuk:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 100g serka kremowego (dowolny, ja dałam z ziołami)
  • ok. 70g boczku lub szynki

Sposób przygotowania:

  1. Boczek (szynkę) pokroić w małą kostkę.
  2. Połowę ciasta francuskiego posmarować serkiem i posypać boczkiem. Ciasto złożyć na pół (tj. przykryć połowę z serem i boczkiem drugą połówką ciasta).

2

  1. Ciasto pokroić na ok. 12 pasków.

3

  1. Każdy pasek skręcić.
  2. Paluszki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

4

  1. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia ok. 30 minut w temperaturze 180°C.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Paluszki z szynką

Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 4 lat temu
    Mam pytanie czy ten serek jest obowiąkowy ponieważ moja córka nie lubi serów itp
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ilona · 5 lat temu
    Witam, mam dwa pytania
    Czy mogę te paluszki zrobić już w piatek, a impreza dopiero w niedziele
    Czy przechowywać je można w puszce w temperaturze pokojowej?
    Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 5 lat temu
    Witam zastanawiam sie czy boczek trzeba najpierw podsmażyc na patelni?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jacek · 8 lat temu
    Czy należy je piec 30min w 180°C z termoobiegiem czy bez? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 9 lat temu
    Gorąco polecam przepis! Paluszki z boczkiem wyszły przepyszne, idealne na sylwestrową przekąskę. Koszt tego wszystkiego nie przekroczył nawet 10 zł :)

    Pozdrawiam! :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamyk · 10 lat temu
    Może pytanie wyda się trochę głupie, ale nigdy nie kupowałam ciasta francuskiego ale z tego co wiem jest ono mrożone.
    Czy trzeba je rozmrozić przed nałożeniem serka i boczku czy kładziemy składniki na zimne ciasto?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Jeśli ciasto jest mrożone to należy rozłożyć zamrożone płaty i pozostawić je do rozmrożenia. Można kupić również ciasto francuskie niemrożone (takie zwinięte w rulon).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 10 lat temu
    Jako wielokrotna zwyciężczyni w kulinarne kategorii "Przypal to" i tutaj nie obeszło się bez ofiar, ale po zeskrobaniu za bardzo chrupkiej powierzchni można powiedzieć, że poszło mi to łatwiej niż zrobienie nie jednej kanapki :) Mój trochę chory geniusz kulinarny podpowiedział mi, żebym do krojenia użyła radełka do pizzy i tym samym część która mnie najbardziej przerażała okazała się banalna. Przepis super, polecam wszystkim net tym, którzy z kuchnią mają kontakt jedynie gdy przez nią przechodzą:)Pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Barbara · 10 lat temu
    Paluszki na wczorajszej imprezie zrobiły furorę.Na pierwszym miejscu zniknęły ze stołu.Wszyscy byli zachwyceni smakiem oraz wyglądem.Pychota polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    magda · 10 lat temu
    Rewelacyjny przepis ! :) Napewno skorzystam... pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 11 lat temu
    Łatwe i przepyszne!zrobiłam z serkiem turek i też kroiłam w drugą stronę.polecam :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aagaai · 11 lat temu
    rewelacja!!!dzis robiłam i pychota,mężowi też barzo smakowały.Ja o tyle zmieniłam,że tak jak na zdj.3 to przekroiłam poziomo wzdłuż i mam dwa razy więcej a nieco mniejsze,serka użyłam firmy Piątnica- puszysty smak
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gość · 11 lat temu
    Przepyszne:) Ja zrobiłam jeszcze wersje słodka z nutella i też dobre
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    baraba · 11 lat temu
    Serek kremowy to taki typu Almette czy bardziej taki typu serek kanapkowy Hohland? Wiem, że może się wydawać, że to banalne pytanie, ale jestem laikiem kulinarnym i nawet najprostsze rzeczy ciężko mi ogarnąć. Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    MżaFka · 12 lat temu
    Wczoraj zrobiłam, spodziewałam się że to będzie pyszna przekąska, ale nie spodziewałam się że aż tak!:D
    Brakło:( dzisiaj muszę zrobić z dwóch opakowań ciasta:D
    bardzo dziękuję za przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Misztrzuu · 12 lat temu
    pychota :d :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 12 lat temu
    Super!
    Właśnie wyjęłam z piekarnika i wszystkim bardzo smakuje. Szczerze polecam ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 14 lat temu
    super przekąska, lekko słone i chrupiące, mniam !!