Mięso mielone z warzywami i serem mozzarella w cieście francuskim. Kieszonki są idealne na smaczną i ciepłą kolację, jak również jako przekąska.
Składniki na 6 sztuk:
1 opakowanie ciasta francuskiego
250g mięsa mielonego
1 opakowanie sera mozzarella (ok. 200g)
papryka konserwowa
1 młoda cukinia
1 cebula
pół puszki czerwonej fasoli
sól, pieprz
2 łyżki oleju do smażenia
1 jajko
Sposób przygotowania:
Cukinię umyć i pokroić w półplasterki.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone i cukinię. Usmażyć. Na końcu dodać fasolę. Posolić i popieprzyć. Odstawić do wystygnięcia.
Ciasto francuskie pokroić na kwadraty. W połowie kwadratów zrobić nacięcia jak na zdjęciu. (Można nożem, jeśli nie macie takiego wałka lub zrobić dowolny wzorek według uznania).
Kwadraty ciasta bez wzorku ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto rozłożyć mięso mielone, pozostawiając odstęp od brzegów.
Mozzarellę pokroić w plasterki.
Papryki pokroić na kawałki.
Na mięsie ułożyć plasterek sera i kawałek papryki. Przykryć ciastem ze wzorkiem. Boki dobrze skleić. Ciasto posmarować z góry rozkłóconym jajkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia ok. 30 minut w temperaturze 180°C.