Kieszonki z mięsem mielonym w cieście francuskim


Kieszonki z mięsem mielonym w cieście francuskim
Mięso mielone z warzywami i serem mozzarella w cieście francuskim. Kieszonki są idealne na smaczną i ciepłą kolację, jak również jako przekąska.
Składniki na 6 sztuk:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 250g mięsa mielonego
- 1 opakowanie sera mozzarella (ok. 200g)
- papryka konserwowa
- 1 młoda cukinia
- 1 cebula
- pół puszki czerwonej fasoli
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyć i pokroić w półplasterki.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone i cukinię. Usmażyć. Na końcu dodać fasolę. Posolić i popieprzyć. Odstawić do wystygnięcia.
- Ciasto francuskie pokroić na kwadraty. W połowie kwadratów zrobić nacięcia jak na zdjęciu. (Można nożem, jeśli nie macie takiego wałka lub zrobić dowolny wzorek według uznania).
- Kwadraty ciasta bez wzorku ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto rozłożyć mięso mielone, pozostawiając odstęp od brzegów.
- Mozzarellę pokroić w plasterki.
- Papryki pokroić na kawałki.
- Na mięsie ułożyć plasterek sera i kawałek papryki. Przykryć ciastem ze wzorkiem. Boki dobrze skleić. Ciasto posmarować z góry rozkłóconym jajkiem.
- Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia ok. 30 minut w temperaturze 180°C.
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
6 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.