Gofry a'la pizza

Pikantne gofry z ciasta drożdżowego, z dodatkiem salami, pieczarek, cukinii, papryki i sera żółtego. Bardzo smaczne jako przekąska na ciepło lub zimno. Bardzo dobrze pasuje do nich sałatka z zielonej sałaty.

Składniki:

  • 20g świeżych drożdży
  • 250ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500g mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 100g masła
  • 1 młoda cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka pieczarek (ok. 170g, waga samych pieczarek po odsączeniu)
  • 2 łyżeczki oleju
  • 200g salami
  • 4 łyżki startego sera żółtego np. parmezan, ementaler
  • sól, pieprz, oregano

Sposób przygotowania:

  1. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, lekko ciepłą wodą i paroma łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia.
  2. Cukinię i paprykę umyć i oczyścić. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę pokroić drobno. Pieczarki odsączyć na sitku i pokroić drobno. Cukinię, paprykę i pieczarki przysmażyć na oleju. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Salami pokroić w małą kostkę.
  4. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać jajka, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto.
  5. Do ciasta dodać cukinię z papryką i pieczarkami, salami i ser żółty. Przyprawić solą, pieprzem i oregano. Wymieszać.
  6. Gofrownicę rozgrzać i przed smażeniem posmarować olejem.
  7. Nałożyć ciasto. (Ciasto jest raczej gęste. Należy rozłożyć go równomiernie na całej powierzchni gofrownicy). Gofry smażyć na złoty kolor.
  8. Podawać na ciepło lub zimno.

Źródło: Przepis pochodzi ze strony: www.hausfrauenseite.de

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 10 gofrów w kształcie serc

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Gofry a'la pizza Gofry a'la pizza