Gofry a' la pizza


Pikantne gofry z ciasta drożdżowego, z dodatkiem salami, pieczarek, cukinii, papryki i sera żółtego. Bardzo smaczne jako przekąska na ciepło lub zimno. Bardzo dobrze pasuje do nich sałatka z zielonej sałaty.
Składniki:
- 20g świeżych drożdży
- 250ml wody
- 1 łyżeczka cukru
- 500g mąki pszennej
- 6 jajek
- 100g masła
- 1 młoda cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka pieczarek (ok. 170g, waga samych pieczarek po odsączeniu)
- 2 łyżeczki oleju
- 200g salami
- 4 łyżki startego sera żółtego np. parmezan, ementaler
- sól, pieprz, oregano
Sposób przygotowania:
- Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, lekko ciepłą wodą i paroma łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia.
- Cukinię i paprykę umyć i oczyścić. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę pokroić drobno. Pieczarki odsączyć na sitku i pokroić drobno. Cukinię, paprykę i pieczarki przysmażyć na oleju. Pozostawić do ostygnięcia.
- Salami pokroić w małą kostkę.
- Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać jajka, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto.
- Do ciasta dodać cukinię z papryką i pieczarkami, salami i ser żółty. Przyprawić solą, pieprzem i oregano. Wymieszać.
- Gofrownicę rozgrzać i przed smażeniem posmarować olejem.
- Nałożyć ciasto. (Ciasto jest raczej gęste. Należy rozłożyć go równomiernie na całej powierzchni gofrownicy). Gofry smażyć na złoty kolor.
- Podawać na ciepło lub zimno.
Źródło: Przepis pochodzi ze strony: www.hausfrauenseite.de
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 10 gofrów w kształcie serc |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.