Ryba na kwaśno
3 Komentarzy
Ryba na kwaśno
Opiekana ryba w zalewie octowej.
Składniki na ok. 12 porcji:
1kg filetów rybnych (mintaj, morszczuk, dorsz lub tilapia)
panierka: mąka pszenna, jajka i bułka tarta
Zalewa :
1litr i ½ szklanki wody
2/3 szklanki octu 10%
3 ½ łyżki cukru
1 ½ łyżeczki soli
3 cebule pokrojone w talarki
liść laurowy
ziele angielskie
1 marchewka pokrojona w kostkę
1 pietruszka pokrojona w kostkę
Sposób przygotowania:
Filety rybne posolić, obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju.
Składniki zalewy wymieszać i gotować 10 minut. Usmażone filety rybne przełożyć do glinianego naczynia i zalać ostudzoną zalewą. Odstawić na 3-4 dni.
Smacznego.
Kuchnia:
Polska
Czas:
Czas przygotowania: do 1 godziny
Czas oczekiwania: ok. 3- 4 dni
Ilość porcji:
ok. 12
Trudność:
łatwe
Koszt:
średni
17 kwiecień 2010
Poprawiono: 01 październik 2016
Odsłon: 57784