Pikantne gofry z ciasta drożdżowego, z dodatkiem salami, pieczarek, cukinii, papryki i sera żółtego. Bardzo smaczne jako przekąska na ciepło lub zimno. Bardzo dobrze pasuje do nich sałatka z zielonej sałaty.
Składniki:
20g świeżych drożdży
250ml wody
1 łyżeczka cukru
500g mąki pszennej
6 jajek
100g masła
1 młoda cukinia
1 czerwona papryka
1 puszka pieczarek (ok. 170g, waga samych pieczarek po odsączeniu)
2 łyżeczki oleju
200g salami
4 łyżki startego sera żółtego np. parmezan, ementaler
sól, pieprz, oregano
Sposób przygotowania:
Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, lekko ciepłą wodą i paroma łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia.
Cukinię i paprykę umyć i oczyścić. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę pokroić drobno. Pieczarki odsączyć na sitku i pokroić drobno. Cukinię, paprykę i pieczarki przysmażyć na oleju. Pozostawić do ostygnięcia.
Salami pokroić w małą kostkę.
Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać jajka, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto.
Do ciasta dodać cukinię z papryką i pieczarkami, salami i ser żółty. Przyprawić solą, pieprzem i oregano. Wymieszać.
Gofrownicę rozgrzać i przed smażeniem posmarować olejem.
Nałożyć ciasto. (Ciasto jest raczej gęste. Należy rozłożyć go równomiernie na całej powierzchni gofrownicy). Gofry smażyć na złoty kolor.
Trafilam dzisiaj na ten przepis i uważam że jest bardzo oryginalny i wart wypróbowania :) czy pieczarki mogą być świeże zamiast takich z puszki? I czym można zastąpić cukinię? Może cebulą? :)