Jajka w sosie tatarskim
Sos tatarski idealnie nadaje się do jajek na twardo, mięs i wędlin. Jajka w sosie tatarskim pasują nie tylko na Święta Wielkanocne, ale również jako przystawka lub po prostu na śniadanie, czy kolację.
Składniki na ok. 6 porcji:
- 6 jajek
- 2 średniej wielkości ogórki konserwowe
- mały słoik marynowanych pieczarek lub grzybków lub pieczarek w zalewie solnej (zawartość ok. 280g, waga po odsączeniu z zalewy ok. 170g)
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- rzodkiewki i koperek do dekoracji
- kilka liści sałaty
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotować na twardo i zalać zimną wodą. Po ostudzeniu obrać i przekroić wzdłuż na pół.
- Przygotować sos tatarski: Ogórki i pieczarki odsączyć i drobno posiekać. Połączyć z majonezem i jogurtem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Na dużym talerzu ułożyć umyte i osuszone liście sałaty, a następnie jajka wypukłą stroną do góry. Polać sosem tatarskim. Ozdobić rzodkiewkami i posiekanym koperkiem.
Kuchnia: |
Polska |
|
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
ok. 6 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 250245
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.