Frytki warzywne z piekarnika

Frytki warzywne z piekarnika

Frytki z marchewki, pietruszki, batata, selera i ziemniaka. Warzywa pocięte w słupki, jak frytki i upieczone w piekarniku z przyprawami i małą ilością oleju to smaczna i zdrowa przekąska. Można chrupać je same, z dipem lub podać do obiadu np. z piersią z kurczaka lub rybą.

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 batat
  • kawałek selera
  • 2 ziemniaki
  • sól
  • zioła prowansalskie
  • 1 łyżeczka kolendry w proszku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa umyć, osuszyć i obrać. Pokroić w paski, wielkości frytek.
  2. Przełożyć do miski. Wymieszać dokładnie z olejem i przyprawami.
  3. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby kawałki warzyw nie nachodziły na siebie.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół), aż warzywa będą miękkie (sprawdzić widelcem) i lekko się przyrumienią.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia
Ilość porcji

Ilość porcji:

duża blacha z piekarnika

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Frytki warzywne z piekarnika
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 11 miesięcy temu
    Są rewelacyjne. Zwykłe przegrywają. Nawet goszcząca u nas dziewczynka  sceptycznie do nich podeszła, a póżniej nie chciała jeść zwykłych frytek , które opcjonalnie  przygotowałam . Te wygrywają . Robię je już  któryś  raz i na kolację super, polecam😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuza · 3 lat temu
    Mi wystarczyło 30 min i wyszły przepyszne. Osobiście jem je z własnoręcznie robionym hummusem :)) przepyszne <3
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wojtek · 3 lat temu
    Do ziemnaczanych frytek im daleko
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Dola81 · 2 lat temu
      Tak żes pewnie h#jowo zrobił 😄😄😄Widać, że pożeracz fast foodów 🤦‍♂️🤨🤨
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Antonina · 7 lat temu
    Świetny przepis:). Zrobiłam dzisiaj i szybko zniknęły ze stołu. Pięknie pachniały, podejrzewam, że dzięki dodatkowi kolendry. Polecam!