Frytki warzywne z piekarnika


Frytki z marchewki, pietruszki, batata, selera i ziemniaka. Warzywa pocięte w słupki, jak frytki i upieczone w piekarniku z przyprawami i małą ilością oleju to smaczna i zdrowa przekąska. Można chrupać je same, z dipem lub podać do obiadu np. z piersią z kurczaka lub rybą.
Składniki:
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 batat
- kawałek selera
- 2 ziemniaki
- sól
- zioła prowansalskie
- 1 łyżeczka kolendry w proszku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
- Warzywa umyć, osuszyć i obrać. Pokroić w paski, wielkości frytek.
- Przełożyć do miski. Wymieszać dokładnie z olejem i przyprawami.
- Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby kawałki warzyw nie nachodziły na siebie.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół), aż warzywa będą miękkie (sprawdzić widelcem) i lekko się przyrumienią.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia
|
![]() |
Ilość porcji: |
duża blacha z piekarnika |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.