Syrop z kwiatów czarnego bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu jest dobry na przeziębienia i wzmocnienie odporności. Rozcieńczony z wodą i z dodatkiem kostek lodu staje się pyszną lemoniadą gaszącą pragnienie. Można dodać go również do herbaty, czy koktajli.

Kwiaty najlepiej zbierać w porze rannej lub do południa (ich zapach jest wtedy najbardziej intensywny) w dzień suchy i ciepły. Najlepiej jeśli bez rośnie z dala od ulicy. Syrop polecam przygotować od razu po zerwaniu kwiatów, gdy są one najświeższe.

Składniki:

  • 20 dużych baldachów kwiatów czarnego bzu
  • 1 litr wody
  • 1 kg cukru
  • 2 cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Kwiaty rozłożyć na białym papierze np. na tarasie, czy balkonie i pozostawić na ok. 1 godzinę, aby ewentualne robaczki mogły opuścić kwiaty. Po tym czasie przejrzeć kwiaty i gdyby jeszcze coś w nich pozostało żyjącego usunąć. Można baldachami delikatnie potrząsnąć. Nie polecam mycia baldachów, aby nie utracić aromatu. Jeśli byłoby to konieczne to można je wypłukać, ale np. w misce z wodą (oby tylko nie była to woda bieżąca, która wypłucze pyłek z kwiatów).
  2. Odciąć drobne gałązki z kwiatami. Najlepiej zrobić to nożyczkami bezpośrednio nad garnkiem. (Grube łodygi nadałyby goryczy).
  3. W drugim garnku zagotować wodę z cukrem i sokiem wyciśniętym z dwóch cytryn. Gorącym syropem zalać kwiaty, zamieszać, przykryć garnek talerzem i pozostawić do ostygnięcia. Chłodny syrop odstawić na 2- 4 dni w chłodne, ciemne miejsce. (Ja wkładam do lodówki). Raz dziennie zamieszać.
  4. Po tym czasie syrop przecedzić przez gazę lub pieluchę tetrową. Zagotować i od razu przelać do wyparzonych słoików lub butelek. Zakręcić i postawić na zakrętkach do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia. (Jeśli syrop zostanie wypity w przeciągu kilku dni, nie trzeba go zagotowywać, tylko od razu wstawić do lodówki).
  5. Syrop można przechowywać w ciemny miejscu np. w piwnicy od 6- 12 miesięcy. Po otwarciu należy przechowywać go w lodówce.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość:

ok. 1800 ml

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Syrop z kwiatów czarnego bzu Syrop z kwiatów czarnego bzu
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 1 lat temu
    Witam, zrobiłam syrop z myślą o zimie i zapomniałam zagotować. Wlałam zimny do wypatrzonych słoiczków i pasteryzowałam w wodzie 10min. Czy to wystarczy by syrop nadawał się do picia?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      ewa · 1 lat temu
      Tak, wystarczy zapasteryzowac.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 1 lat temu
    Witam, przepis robię pierwszy raz ale pachnie przepięknie. Mam natomiast pytanie czy po odcedzeniu kwiatów od syropu można coś zrobić dodatkowo z kwiatami które zostały ? Można dodać na do ciasta ciasteczek czy innych rzeczy ? Nie chce wyrzucać 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Jadwiga · 1 lat temu
      Witaj,ja z pozostałych kwiatów,nie wyciskam ich ,wręcz zostawiam trochę syropu,i zalewam to wszystko alkoholem na nalewkę- pyszna.Dodaję również skórki z cytryny,bez białego miąszu- daje goryczki.Jesienią delektując się pyszną nalewką.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emilia · 2 lat temu
    Dzień dobry,W jakich proporcjach przygotowujecie Państwo sok do picia? 1:10? Wiem, ze to kwestia gustu, ale chciałam podpytać.Dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    jola · 2 lat temu
    dlaczego syrop(1;1 woda-cukier) z kwiatu cz. bzu juz po po dwu dniach po zalaniu ww.kwiatow w temp.pokojowej (w czystym wyparzonym naczyniu) robi sie sluzowaty?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Monika · 2 lat temu
      Kwiaty zalewamy gorącym syropem i przechowujemy w ciemnym i zimnym miejscu. Najlepiej w lodówce. Można zalać kwiaty ostudzonym syropem, ale wtedy przecedzamy je po 24h. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Uls · 2 lat temu
    A ja od lat robię syrop, a raczej sok, ale bez cukru gdyż cukier mi szkodzi. I też jest pyszny!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Karolina · 2 lat temu
      Czy można przepis bez cukru?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ola · 1 lat temu
      Jeśli mogę spytać jak Pani robi syrop bez cukru ? Bardzo chciałabym taki właśnie zrobić 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karola · 2 lat temu
    Syrop wyszedł przepyszny, podaje go ze świeżą miętą i lodem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 2 lat temu
    Dzień dobry,Czy zamiast cukru można dodać Erytrol (lub ksylitol?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 2 lat temu
    Q zeszłym roku korzystałam z tego przepisu, ale eksperymentalnie zamieniłam cukier na erytrol. Też trzyma, nic się nie psuje. Mam jeszcze kilka butelek, więc mogę powiedzieć, że jest ok, gdyby ktoś chciał spróbować.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 2 lat temu
    A czy słoiki też zagotować?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 2 lat temu
    Genialny przepis już 3ci rok w użytku PYCHA
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 2 lat temu
    Zrobione. Mam nadzieję że będzie smakował. Polecam też suszone kwiaty na herbatkę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patryk · 2 lat temu
    A czy można taki syrop słodzić miodem?Wiem, że to dużo bardziej kosztowne od cukru, ale jeśli byłoby warto, to można się zastanowić.
    Tylko czy wrzątek nie zabije wszystkiego, co dobre w miodzie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Agata · 2 lat temu
      Nie ma sensu używać miodu. Optymalna temperatura dla miodu to 35 stopni Celsjusza, ponieważ taka panuje w ulu. W temperaturze 45-50 stopni miód traci większość swoich właściwości, więc użycie go do zrobienia syropu mija się z celem.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ola · 2 lat temu
      Wrzatek zabije wszystkie wartości miodu . Nie warto 😔
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Krystyna · 2 lat temu
      Taki miod traci właściwości i stanie sie kosztownym slodzikiem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 2 lat temu
    WItam serdecznie, może ktoś będzie w stanie pomóc w odpowiedzi na pytanie. Słoiczki były przeze mnie z syropem zamykane "na gorąco". Wiem, że naturalny jest osad na dnie który jest po prostu pyłkiem. Ale mam pytanie do osadu który pojawia mi się u góry syropu - nie do końca wygląda jak typowa zielona pleśń. Z drugiej jednak strony pojęcia nie mam jak wygląda pleśń w syropach. Jeśli pojawia mi się coś a la delikatny, pływający kożuszek to czy jest to pleśń? Bo w sumie nie widzę innej odpowiedzi - z pyłku chyba nic nie jest w stanie się "wytworzyć"?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Babcia · 2 lat temu
      Nikt nie odpowiada mam ten sam problem to nie jest ples bo. Jest na świeżym od razu zrobionym
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Katarzyna · 2 lat temu
      Mam to samo. Czy Pani wie co to jest?
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Paulina · 1 lat temu
        Obstawiamy z mężem że jest to jednak cos co powstaje z pyłku kwiatów, minimalnych ilosci tego co zostaje po odciśniętej cytrynie i cukru. Specjalnie zostawiałam otwarte słoiczki celem eksperymentu i pleśń pojawiala pojawiała dopiero po kilku dniach- ma wygląd zupełnie inny niż ten "zwiewny osad" (ja go już traktuje jako naturalny). Jakby ktoś miał jakis fajniejszy mikroskop i był w stanie to sprawdzić i coś na ten temat napisać, byłoby super :) pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Sylwia · 1 lat temu
      Ja na to mówię białko. Po zagotowaniu miesza się dopóki nie zniknie piana. Dzieje się tak w każdym soku, kompocie itd
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maja · 3 lat temu
    Ja mam trochę inny przepis, bo dodaję jeszcze pomarańcze, też wychodzi pyszny. Jest rewelacyjny, całą zimę nie chorujemy. 😋😋😋
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ania · 2 lat temu
      Mogę prosić o przepis z pomarańczą? 😊
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Ola · 2 lat temu
        cytryny zastępujesz pomarańczami, to wszystko
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Teresa · 1 miesięcy temu
        Proszę o przepis z pomarancza
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 3 lat temu
    Na innych stronach podają w przepisie o wiele więcej tych kwiatów na litr wody np. 40-60 sztuk. Czy 20 to nie za mało, zeby syrop byc smaczny i miał wszystkie wartości?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lidia · 3 lat temu
    Ja robię ten syrop od lat, w tej chwili już zrobiłam ponad 17 litrów i na tym koniec, poobdzielam rodzinkę . Mam trochę inny przepis, ale zawsze wychodzi pyszny. Polecam, właściwie można go dodawać do wszystkiego, do piwa, do lodów, z wodą mineralną też jest pyszny, a zimą do herbaty albo winko grzane z tym syropem - poezja.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ewa · 2 lat temu
      (happy)poprosze o Pani przepis
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Wioletta · 2 lat temu
      Pani Lidii mogę prosić o Pani przepis😉
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Wioletta Giłka · 2 lat temu
      Pani Lidio mogę prosić o Pani przepis😘? Niegdy nie robiłam syropu z czarnego bzu, a mam małego wnusia i chętnie zrobię dla niego w tym roku🤗
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Monika · 2 lat temu
      Jeśli należy go schłodzić i dopiero potem przecedzić i rozlać do mniejszych słoików to jak się syrop nie zepsuje jeśli będzie tylko zamknięty. Czy należy jeszcze zagotować. Te słoiki, które będą na zapas?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dd · 3 lat temu
    Zalałam goræcą wodą częściowo i za chwilę chciałam dolać resztę a kwiaty mi zbrązowiała. Te na wierzchu. Co zrobić? Wyrzucić?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      DL · 3 lat temu
      To samo u mnie nastąpiło… jednak zlałam sok i już w buteleczkach.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Małgorzata · 3 lat temu
      Nie wyrzucaj, brązowego jest naturalne.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Lidia · 3 lat temu
      To jest całkowicie normalne, zawsze część kwiatków brązowieje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 3 lat temu
    Czy syrop wyjdzie z suszonych kwiatów z paczki ze sklepu ? jesli tak, ile gramów zastosować, zeby wyszedl ekwiwalent 20 baldachow?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      ala · 3 lat temu
      taki syrop wyjdzie, dodatkowo można dać do tego suszu także suszony kwiat lipy (lipna hyćka), postępować jak ze zwykłymi kwiatami, koniecznie trzeba zagotowac, gdyż w kwiatach bzu znajdują się lekko trujące, które sie rozkładają podczas obróbki cieplnej.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ola · 2 lat temu
      nigdy syrop z suszu nie będzie taki jak syrop ze świeżych kwiatów pod żadnym względem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mag · 3 lat temu
    Nie gotuje, tylko gorące wlewam do buteleczek i trzymam nieraz i 3 lata i nic się z tym nie dzieje. Nie wiem skąd ta panika. To nie sok,tylko syrop, więc prawdopodobieństwo że się zepsuje jest niższe. Oczywiście po otwarciu szybko się wypija i też nie zdąży się zepsuć. 🤭🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 3 lat temu
    Czy 2letni syrop ma jeszcze właściwości lecznicze?