Zielone smoothie ze szpinakiem, bananem i awokado

Zielone smoothie owocowo- warzywne ze szpinakiem i awokado. Osłodzone jest dodatkiem banana i jabłka. Kwaśności dodaje mu sok wyciśnięty z cytryny. Woda potrzebna jest do rozcieńczenia gęstego napoju. Pyszne, zdrowe, sycące i intensywnie zielone.

Składniki na ok. 800 ml:

  • 130 g świeżego szpinaku
  • ½ awokado
  • 1 średniej wielkości jabłko
  • 1 średniej wielkości banan
  • 1 cytryna
  • 200 ml wody (lub więcej w zależności od preferencji)

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak umyć.
  2. Jabłko umyć, przekroić na ćwiartki i wydrążyć gniazdo nasienne.
  3. Wyciągnąć miąższ z awokado.
  4. Wycisnąć sok z jednej cytryny.
  5. Banana obrać ze skórki.
  6. Szpinak, banana, jabłko, awokado, sok z cytryny i połowę wody zmiksować blenderem lub w malakserze. Następnie dalej miksując, dolewać stopniowo resztę wodę, do otrzymania pożądanej gęstości.
  7. Serwować najlepiej od razu.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość:

ok. 800 ml

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni