Zielone smoothie owocowo- warzywne ze szpinakiem i awokado. Osłodzone jest dodatkiem banana i jabłka. Kwaśności dodaje mu sok wyciśnięty z cytryny. Woda potrzebna jest do rozcieńczenia gęstego napoju. Pyszne, zdrowe, sycące i intensywnie zielone.
Składniki na ok. 800 ml:
130 g świeżego szpinaku
½ awokado
1 średniej wielkości jabłko
1 średniej wielkości banan
1 cytryna
200 ml wody (lub więcej w zależności od preferencji)
Sposób przygotowania:
Szpinak umyć.
Jabłko umyć, przekroić na ćwiartki i wydrążyć gniazdo nasienne.
Wyciągnąć miąższ z awokado.
Wycisnąć sok z jednej cytryny.
Banana obrać ze skórki.
Szpinak, banana, jabłko, awokado, sok z cytryny i połowę wody zmiksować blenderem lub w malakserze. Następnie dalej miksując, dolewać stopniowo resztę wodę, do otrzymania pożądanej gęstości.