Mango- melon- truskawka smoothie
Orzeźwiający napój z mango, melona i truskawek. Poza sezonem truskawkowym można spokojnie sięgnąć po truskawki mrożone.
Jak widzicie na zdjęciach, kolor napoju zależy od koloru miąższu melona. Smak jest natomiast nie do odróżnienia.
Składniki na ok. 1,2 litra:
- 1 duże, dojrzałe mango
- pół melona (odmiany Galia- zdjęcie nr. 1, Kantalupa - zdjęcie nr. 2 lub miodowy)
- 350 g truskawek (świeżych lub mrożonych*)
Sposób przygotowania:
- Melona umyć, usunąć pestki, obrać i pokroić na kawałki.
- Mango umyć, obrać i oddzielić miąższ od pestki.
- Jeśli używacie truskawek świeżych należy je umyć, osuszyć i odszypułkować. Zmiksować blenderem lub w malakserze na mus. Jeśli używacie truskawek mrożonych to można je zmiksować mrożone lub pozostawić do rozmrożenia i wtedy zmiksować. (Przeczytaj uwagę).
- Mango i melona zmiksować blenderem lub w malakserze na mus. Połączyć ze zmiksowanymi truskawkami.
- Można od razu rozlać do szklanek i podawać lub schłodzić w lodówce.
Uwaga:
*Jeśli macie mocny malakser (typu Thermomix), który poradzi sobie ze zmiksowaniem mrożonych truskawek, możecie ich nie rozmrażać. W przeciwnym wypadku mrożone truskawki należy wyciągnąć wcześniej i pozostawić do rozmrożenia.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Ilość porcji: |
ok. 5 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 7736
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.