Truskawkowo-bananowo-winogronowe Smoothie

Owocowe smoothie bogate w przeciwutleniacze (antyoksydanty) składające się z truskawek, ciemnych winogron i bananów. Orzeźwiający napój na lato lub jesień.

Składniki na ok. 1,25 litra:

  • 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych*)
  • 500 g winogron ciemnych, z pestkami lub bez
  • 2 średniej wielkości banany

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli używacie truskawek świeżych należy je umyć, osuszyć i odszypułkować. Zmiksować blenderem lub w malakserze na mus. Jeśli używacie truskawek mrożonych to można je zmiksować mrożone lub pozostawić do rozmrożenia i wtedy zmiksować. (Przeczytaj uwagę).
  2. Winogrona umyć, osuszyć, oberwać z gałązek i zmiksować blenderem lub w malakserze na mus. Mus przetrzeć przez sitko z nie za drobnymi oczkami. (Sok i miąższ powinny przejść przez oczka, a na sitku powinny pozostać skóry i kawałki pestek).
  3. Mus truskawkowy i winogronowy połączyć. Dodać obrane ze skórki i pokrojone na duże kawałki banany. Zmiksować na mus.
  4. Można od razu rozlać do szklanek i podawać lub schłodzić w lodówce.

Uwaga:

  • *Jeśli macie mocny malakser (typu Thermomix), który poradzi sobie ze zmiksowaniem mrożonych truskawek, możecie ich nie rozmrażać. W przeciwnym wypadku mrożone truskawki należy wyciągnąć wcześniej i pozostawić do rozmrożenia.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 1,25 litra

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Truskawkowo-bananowo-winogronowe Smoothie