Czekoladowo- bananowe smoothie bowl

Czekoladowo- bananowe smoothie bowl z masłem orzechowym. Miska kremowego, czekoladowego musu bananowego, który zaspokoi zachciankę na słodkie. Jest to deser zdrowy i w dodatku bezcukrowy. Zaraz po przygotowaniu mus jest tak gęsty i zimny, że przypomina lody.

Składniki na ok. 2 porcje:

Smoothie bowl:

  • 2 dojrzałe banany, pokrojone w plasterki i zamrożone co najmniej 5 godzin wcześniej (czyt.: "Jak mrozić banany")
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżka gładkiego masła orzechowego bez dodatku cukru (100% orzechów)
  • 70 ml mleka (krowiego lub roślinnego)

Do dekoracji:

  • plasterki banana
  • kakao
  • Kakao Nibs (kawałki ziarna kakaowca)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować smoothie: Masło orzechowe, kakao, mrożone banany i mleko przełożyć do blendera/ naczynia miksującego (u mnie Thermomix).
  2. Zmiksować do otrzymania gładkiej masy. W międzyczasie zatrzymać urządzenie i silikonową szpatułką zsunąć składniki ze ścianek naczynia na dół. (Gdyby urządzenie nie radziło sobie ze zmiksowaniem bananów, należy pozostawić je na 5- 10 minut, aby lekko zmiękły).
  3. Masę przełożyć do dwóch misek. Udekorować według uznania (u mnie oprószone kakao i udekorowane plasterkami banana i kawałkami ziarna kakaowca). Podawać od razu.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 2

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Czekoladowo- bananowe smoothie bowl