Jajko w koszulce
Jajko w koszulce to jajko gotowane bez skorupki w wodzie. Pasuje na śniadanie lub kolację. Jajko w koszulce podaje się najczęściej na tostach. Smakuje również wyśmienicie z plasterkami awokado, pomidora, łososia oraz podsmażonymi plasterkami boczku.
Do przygotowania jajek w koszulce najlepiej wybrać jak najświeższe jajka. Jest to najważniejszy warunek, aby otrzymać ładne jajko w koszulce. (Po rozbiciu świeżego jajka na talerz, białko jest zwarte i nie rozlewa się mocno. Starsze jajko ma bardziej rozlewające się białko, co utrudnia ugotowanie ładnego jajka w koszulce, ponieważ będzie rozlewać się w wodzie, zamiast trzymać się jak najbliżej żółtka).
Najlepiej, aby jajka były w temperaturze pokojowej, dlatego należy wyciągnąć je wcześniej z lodówki. Jeśli o tym zapomnimy lub nam się spieszy, to nic nie szkodzi. Należy wtedy wydłużyć czas gotowania o ok. 1 minutę. Większe jajko (o rozmiarze L) gotuję o ok. pół minuty dłużej niż jajko M.
Do wody dodajemy ocet lub w zastępstwie sok z cytryny. Ocet ma pomóc przy ścinaniu się białka. Jego smak jest prawie niewyczuwalny. Do wody nie trzeba dodawać soli. Wystarczy posolić już ugotowane jajko.
Składniki:
- dowolna ilość świeżych jajek (rozmiar M), najlepiej temperatura pokojowa
- 1 litr wody
- 2 łyżki octu (najlepiej białego winnego, ale można użyć również zwykłego 10%) lub soku z cytryny
Dodatkowo:
- nieduży garnek
- łyżka cedzakowa
- ręcznik papierowy
Sposób przygotowania:
- Jajko wbić do filiżanki lub miseczki.
- W garnku zagotować wodę. Dodać ocet lub sok z cytryny. Zmniejszyć moc palnika na niską, aby woda tylko "mrugała".
- Łyżką szybko zamieszać wodę, aby utworzył się wir na środku. (Wir ma sprawić, że białko otuli żółtko i nie rozpłynie się w wodzie).
- Szybko wyciągnąć łyżkę i wlać jajko w środek wiru, trzymając filiżankę/ miskę tuż nad powierzchnią wody. Od tej pory więcej nie mieszać.
- Gotować jajko 3 minuty, jeśli było w temperaturze pokojowej lub ok. 4 minut, jeśli było prosto z lodówki. (Po tym czasie białko powinno być całe ścięte, a żółtko płynne, miękkie pod dotykiem). Gotowe wyciągnąć łyżką cedzakową i ułożyć na ręczniku papierowym, aby wchłonął wodę.
- W ten sam sposób można ugotować kolejne jajka.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Trudność: | średnia | |
Koszt: | niski |