Jajka faszerowane wędzonym łososiem
Jajka faszerowane kremową pastą z łososia wędzonego i serka kremowego. To szybka przekąska, którą można podać na różnych uroczystościach, Wielkanoc lub kolację.
Składniki:
- 8 jajek
- 100 g łososia wędzonego
- 100 g serka kremowego typu Philadelphia
- 1 łyżka majonezu
- pieprz czarny mielony (opcjonalnie)
Do dekoracji (opcjonalnie):
- zielone oliwki
- pomidorki daktylowe lub koktajlowe
- koperek
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotować na twardo i zalać zimną wodą. Po ostudzeniu obrać i przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć żółtka.
- Łososia pokroić na małe kawałki. Przełożyć do wysokiej miski. Dodać żółtka i serek kremowy. Zmiksować blenderem na gładką pastę. Jeśli pasta będzie za gęsta dodać trochę majonezu. (Ja dodałam 1 łyżkę). Sprawdzić smak. (Pasty właściwie nie trzeba doprawiać, ewentualnie można dodać trochę pieprzu. Soli nie dodaję, ale to zależy od użytych produktów, na ile one były słone).
- Pastę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie otwartej gwiazdki (u mnie Wilton nr 1M). Każde białko napełnić pastą. (Pasty jest sporo, więc nie oszczędzać przy napełnianiu).
- Udekorować według uznania. (U mnie jest to plasterek oliwki, kawałek pomidora i posiekany koperek).
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
ok. 4 (po 2 połówki) |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 25011
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.