Czekoladowo- bananowe smoothie bowl z masłem orzechowym. Miska kremowego, czekoladowego musu bananowego, który zaspokoi zachciankę na słodkie. Jest to deser zdrowy i w dodatku bezcukrowy. Zaraz po przygotowaniu mus jest tak gęsty i zimny, że przypomina lody.
Składniki na ok. 2 porcje:
Smoothie bowl:
2 dojrzałe banany, pokrojone w plasterki i zamrożone co najmniej 5 godzin wcześniej (czyt.: "Jak mrozić banany")
2 łyżeczki kakao
1 łyżka gładkiego masła orzechowego bez dodatku cukru (100% orzechów)
70 ml mleka (krowiego lub roślinnego)
Do dekoracji:
plasterki banana
kakao
Kakao Nibs (kawałki ziarna kakaowca)
Sposób przygotowania:
Przygotować smoothie: Masło orzechowe, kakao, mrożone banany i mleko przełożyć do blendera/ naczynia miksującego (u mnie Thermomix).
Zmiksować do otrzymania gładkiej masy. W międzyczasie zatrzymać urządzenie i silikonową szpatułką zsunąć składniki ze ścianek naczynia na dół. (Gdyby urządzenie nie radziło sobie ze zmiksowaniem bananów, należy pozostawić je na 5- 10 minut, aby lekko zmiękły).
Masę przełożyć do dwóch misek. Udekorować według uznania (u mnie oprószone kakao i udekorowane plasterkami banana i kawałkami ziarna kakaowca). Podawać od razu.