Fasolka szparagowa w migdałach
- Główny składnik: Strączkowe
- Na ciepło lub zimno: Na ciepło
- Składniki rośliny strączkowe: Fasolka szparagowa
- Dominujący smak: Neutralny
- Pora dnia: Obiad, Kolacja
- Trudność: Łatwe
- Dieta, Konsumenci : Bez glutenu, Bez jajek, Bez mięsa, Wegetariańskie, Niskowęglowodanowe, Keto, Zdrowe
- Sposób przyrządzania: Wok, patelnia, Gotowanie tradycyjnie
- Czas przygotowania: Do 1 godziny, Do 2 godzin, Do 3 godzin, Do 6 godzin, Do 12 godzin, Do 12 godzin i powyżej


Fasolka szparagowa (żółta lub zielona) obtoczona w drobno posiekanych migdałach. Jest to wersja niskowęglowodanowa i bezglutenowa, zastępnik klasycznej fasolki szparagowej z bułką tartą.
Składniki na ok. 4- 5 porcji (jako dodatek do obiadu):
- ok. 600 g fasolki szparagowej, żółtej lub zielonej
- 3 łyżki migdałów w płatkach
- 30 g masła klarowanego lub extra
- sól
Sposób przygotowania:
- Odciąć końcówki fasolki i ją wypłukać. Przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Dodać łyżeczkę soli. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem do miękkości przez ok. 15- 20 minut. (Czas może się różnić w zależności, czy mamy młodą czy starszą fasolkę. Młoda gotuje się szybciej).
- Ugotowaną fasolkę odcedzić.
- Migdały w płatkach drobno posiekać. Podprażyć na suchej patelni, aż się lekko zarumienią.
- Dodać pokrojone na małe kawałki masło i mieszać, aż się rozpuści. Dodać szczyptę soli i fasolkę. Wymieszać, aby fasolka obtoczyła się w migdałach.
- Podawać od razu.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 4- 5 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!