
Fasolka szparagowa (żółta lub zielona) obtoczona w drobno posiekanych migdałach. Jest to wersja niskowęglowodanowa i bezglutenowa, zastępnik klasycznej fasolki szparagowej z bułką tartą.
Składniki na ok. 4- 5 porcji (jako dodatek do obiadu):
- ok. 600 g fasolki szparagowej, żółtej lub zielonej
- 3 łyżki migdałów w płatkach
- 30 g masła klarowanego lub extra
- sól
Sposób przygotowania:
- Odciąć końcówki fasolki i ją wypłukać. Przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Dodać łyżeczkę soli. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem do miękkości przez ok. 15- 20 minut. (Czas może się różnić w zależności, czy mamy młodą czy starszą fasolkę. Młoda gotuje się szybciej).
- Ugotowaną fasolkę odcedzić.
- Migdały w płatkach drobno posiekać. Podprażyć na suchej patelni, aż się lekko zarumienią.

- Dodać pokrojone na małe kawałki masło i mieszać, aż się rozpuści. Dodać szczyptę soli i fasolkę. Wymieszać, aby fasolka obtoczyła się w migdałach.
- Podawać od razu.
|
Całkowity czas przygotowania: |
||
|
Liczba porcji: |
ok. 4- 5 |
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | niski |
