Kapusta czerwona na ciepło (Modra kapusta)
Przepis kuchni śląskiej na kapustę czerwoną na ciepło, która stanowi dodatek do dania głównego np. do rolad, pieczeni, gulaszu czy kaczki, najczęściej w towarzystwie klusek. Nie dodaję cukru do kapusty, jak w tradycyjnych przepisach. Według mnie nie ma takiej potrzeby.
Składniki (na ok. 8- 10 porcji, jako dodatek do drugiego dania):
- 1 mała główka czerwonej kapusty ok. 1 kg
- 1 duża cebula
- 1- 2 duże jabłka, kwaskowe (np. szara reneta, boskoop, antonówka)
- 2 liście laurowe
- 4 suszone goździki
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 250 ml wody
- 3 łyżki masła klarowanego (ok. 45 g)
- 3 łyżki octu jabłkowego (ewentualnie balsamicznego lub soku z cytryny)
- 1 łyżeczka soli
- czarny pieprz mielony
Sposób przygotowania:
- Oderwać z kapusty brzydkie, zewnętrzne liście. Kapustę pociąć na ćwiartki i wyciąć głąb. Kapustę poszatkować drobno.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Jabłko umyć, osuszyć, obrać i pokroić w kostkę.
- Na dużej patelni lub najlepiej w dużym garnku z nieprzywieralną powłoką roztopić na średniej mocy palnika tłuszcz. Dodać cebulę i jabłko i podsmażyć przez kilka minut, mieszając, aż cebula się zeszkli. (Dalej będziemy gotować w garnku, więc jeśli cebula z jabłkiem smażona była na patelni, należy przełożyć całą zawartość patelni, razem z tłuszczem, do dużego garnka).
- Dodać kapustę i od razu ocet, aby zachować piękny kolor kapusty i wymieszać. Dodać liście laurowe, goździki, ziele angielskie, łyżeczkę soli i wlać wodę. Dusić pod przykryciem, na średniej mocy palnika, przez ok. 45 minut, do miękkości kapusty, mieszając dość często.
- Doprawić do smaku mielonym pieprzem i ewentualnie solą.
Kuchnia: |
Polska |
|
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Całkowity czas przygotowania:
|
|
Liczba porcji: |
ok. 8- 10 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 2599
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.