Kapusta czerwona na ciepło (Modra kapusta)

Napisz komentarz
Modra kapusta

Przepis kuchni śląskiej na kapustę czerwoną na ciepło, która stanowi dodatek do dania głównego np. do rolad, pieczeni, gulaszu czy kaczki, najczęściej w towarzystwie klusek. Nie dodaję cukru do kapusty, jak w tradycyjnych przepisach. Według mnie nie ma takiej potrzeby.

Składniki (na ok. 8- 10 porcji, jako dodatek do drugiego dania):

  • 1 mała główka czerwonej kapusty ok. 1 kg
  • 1 duża cebula
  • 1- 2 duże jabłka, kwaskowe (np. szara reneta, boskoop, antonówka)
  • 2 liście laurowe
  • 4 suszone goździki
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 250 ml wody
  • 3 łyżki masła klarowanego (ok. 45 g)
  • 3 łyżki octu jabłkowego (ewentualnie balsamicznego lub soku z cytryny)
  • 1 łyżeczka soli
  • czarny pieprz mielony

Sposób przygotowania:

  1. Oderwać z kapusty brzydkie, zewnętrzne liście. Kapustę pociąć na ćwiartki i wyciąć głąb. Kapustę poszatkować drobno.

2

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  2. Jabłko umyć, osuszyć, obrać i pokroić w kostkę.
  3. Na dużej patelni lub najlepiej w dużym garnku z nieprzywieralną powłoką roztopić na średniej mocy palnika tłuszcz. Dodać cebulę i jabłko i podsmażyć przez kilka minut, mieszając, aż cebula się zeszkli. (Dalej będziemy gotować w garnku, więc jeśli cebula z jabłkiem smażona była na patelni, należy przełożyć całą zawartość patelni, razem z tłuszczem, do dużego garnka).
  4. Dodać kapustę i od razu ocet, aby zachować piękny kolor kapusty i wymieszać. Dodać liście laurowe, goździki, ziele angielskie, łyżeczkę soli i wlać wodę. Dusić pod przykryciem, na średniej mocy palnika, przez ok. 45 minut, do miękkości kapusty, mieszając dość często.
  5. Doprawić do smaku mielonym pieprzem i ewentualnie solą.
kuchnia

Kuchnia:

Polska

czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 8- 10

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Modra kapusta
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.