Surówka z pomidorów i cebuli

Surówka ze świeżych, soczystych i aromatycznych pomidorów z drobno posiekaną cebulą to szybki dodatek właściwie do każdego dania. Jest lekka, zdrowa, prosta i smaczna. Pasuje na śniadanie, obiad, kolację oraz na przekąskę. Najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu, gdy pomidory są jędrne i nie puściły za dużo soku.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 5 średniej wielkości pomidorów (np. malinowych)
  • 1 mała, czerwona cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • sól, czarny pieprz świeżo mielony

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miseczki. Dodać ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, trochę soli i pieprzu. Wymieszać.
  2. Pomidory umyć, osuszyć, przeciąć na pół, wyciąć szypułki i pokroić w kostkę.
  3. Pomidory przełożyć do miski. Wmieszać posiekaną natkę pietruszki. Dodać cebulę z dressingiem i delikatnie wymieszać. Doprawić ewentualnie solą i pieprzem do smaku.
  4. Surówkę podawać najlepiej od razu nie schłodzoną, czyli o temperaturze pokojowej.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Surówka z pomidorów i cebuli