Groszek ptysiowy


Lekkie kuleczki z ciasta parzonego, dodatek do zup- kremów, deserów lub przekąska do pochrupania. Dobrze wypieczone są chrupiące. Małe kuleczki- groszki przygotowane są z ciasta parzonego, upieczonego w piekarniku. Ciasto można również przygotować w wersji bezglutenowej.
Przygotowanie groszku ptysiowego zajmuje trochę czasu, dlatego najlepiej zrobić go wcześniej i przechować np. w zamkniętym, litrowym słoiku. Tak przechowywany utrzymuje się do tygodnia lub nawet dłużej.
Składniki na ok. 900 ml:
Ciasto parzone:
- 125 ml wody
- 30 g masła
- 90 g mąki pszennej, u mnie typ 405 (lub w wersji bezglutenowej: 70 g uniwersalnej mąki bezglutenowej Mehl Farine Schär)
- 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- większa szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Do miski odmierzyć potrzebną ilość mąki. W razie potrzeby przesiać.
- Wodę wlać do rondelka. Dodać masło i szczyptę soli. Zagotować. Dodać na raz mąkę i szybko wymieszać łyżką drewnianą, aby powstała jednolita masa. (Należy uważać, aby nie zrobiły się grudki. Dodając mąkę, można na chwilę zdjąć garnek z palnika, szybko wymieszać mąkę i z powrotem postawić na palniku).
- Gotować dalej na średniej mocy palnika, energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka i łyżki, a na spodzie utworzy się biała warstwa.
- Ciasto przełożyć do miski. Pozostawić na ok. 5 minut, do lekkiego przestygnięcia. Następnie do ciepłego ciasta wmiskować jedno jajko, a następnie drugie. Odstawić ciasto, na ok. 15 minut, aż całkowicie ostygnie.
- Ciasto przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego lub grubego woreczka do mrożenia. Odciąć końcówkę na szerokość 1cm.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać małe kuleczki o średnicy ok. 1cm, zachowując nieduże odstępy między nimi. (Kuleczki urosną w piekarniku. Z podanego przepisu wychodzą dwie blachy groszku ptysiowego).
- Wystające szpice spłaszczyć wilgotnym palcem.
- Na dnie piekarnika postawić naczynie żaroodporne z wrzątkiem.
- Piec, jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut do ładnego zezłocenia w temperaturze 220°C, grzałka góra- dół. (Dobrze wypieczony groszek będzie chrupiący. Blade kulki szybko miękną. Za mocno przypieczone mogą być gorzkie, więc trzeba wyczuć czas pieczenia).
- Pozostawić do ostygnięcia. Chłodne przełożyć np. do litrowego słoika, zakręcić i przechowywać do ok. tygodnia (lub dłużej) np. w szafce.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość: |
ok. 900ml |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | niski |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.