Surówka z selera i jabłka
2 Komentarzy
Szybka surówka do obiadu z selera korzeniowego i jabłka. Smaczna i zdrowa surówka do drugiego dania lub jako przekąska.
Składniki na ok. 900 ml, ok. 5 porcji:
- ½ średniego selera (ok. 500g)
- 1 jabłko
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka majonezu
- ok. 3- 4 łyżki jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany np. 18%
- sól
- cukier do smaku (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Seler i jabłko umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do miski i skropić sokiem z cytryny.
- Dodać łyżkę majonezu i tyle jogurtu, aby sałatka nie była sucha.
- Doprawić solą i cukrem do smaku.
- Można podawać od razu lub schłodzić.
|
Całkowity czas przygotowania:
|
|
|
Liczba porcji:
|
ok. 5- 6
|
|
Trudność: |
łatwa |
|
Koszt: |
niski |
Odsłon: 85856