Surówka z selera i jabłka

Szybka surówka do obiadu z selera korzeniowego i jabłka. Smaczna i zdrowa surówka do drugiego dania lub jako przekąska.

Składniki na ok. 900 ml, ok. 5 porcji:

  • ½ średniego selera (ok. 500g)
  • 1 jabłko
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka majonezu
  • ok. 3- 4 łyżki jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany np. 18%
  • sól
  • cukier do smaku (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Seler i jabłko umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do miski i skropić sokiem z cytryny.
  2. Dodać łyżkę majonezu i tyle jogurtu, aby sałatka nie była sucha.
  3. Doprawić solą i cukrem do smaku.
  4. Można podawać od razu lub schłodzić.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 5- 6

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Surówka z selera i jabłka

Powiązane przepisy