Surówka Coleslaw


Surówka obiadowa z białej kapusty, popularna na całym świecie. Prosta, łatwa, szybka i pyszna. Pasuje jako dodatek do obiadu, najlepiej do mięs i ryb, ale również do hamburgerów, mięs grillowanych i pulled pork.
Składniki na ok. 900 ml, ok. 6 porcji:
- ½ białej kapusty (ok. 700 g)
- 1 średniej wielkości marchewka
- ½ średniej wielkości cebuli
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki majonezu
- 50 g jogurtu naturalnego
- pieprz czarny mielony
- natka pietruszki (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Kapustę umyć, osuszyć, oderwać brzydkie, zewnętrzne liście i przekroić na ćwiartki. Cieniutko poszatkować, pomijając głąb i przełożyć do miski.
- Kapustę posypać 1 łyżeczką soli i ugniatać przez ok. 2 minut, aby zrobiła się miękka. Odstawić na ok. 30 minut. Po tym czasie odlać nadmiar wody.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarte dużych oczkach.
- Cebulę obrać i drobno posiekać.
- Cebulę i marchewkę dodać do kapusty. Dodać sok z cytryny, majonez, jogurt, doprawić pieprzem (i ewentualnie jeszcze solą) do smaku.
- Można dodać posiekaną natkę pietruszki.
- Można podawać od razu, ale lepiej jest ją schłodzić ok. 1 godziny w lodówce.
- Surówkę można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce 2- 3 dni.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 900 ml, ok. 6 porcji |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Odsłon: 140853
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.