Surówka Coleslaw

Surówka obiadowa z białej kapusty, popularna na całym świecie. Prosta, łatwa, szybka i pyszna. Pasuje jako dodatek do obiadu, najlepiej do mięs i ryb, ale również do hamburgerów, mięs grillowanych i pulled pork.

Składniki na ok. 900 ml, ok. 6 porcji:

  • ½ białej kapusty (ok. 700 g)
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • ½ średniej wielkości cebuli
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki majonezu
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • pieprz czarny mielony
  • natka pietruszki (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę umyć, osuszyć, oderwać brzydkie, zewnętrzne liście i przekroić na ćwiartki. Cieniutko poszatkować, pomijając głąb i przełożyć do miski.
  2. Kapustę posypać 1 łyżeczką soli i ugniatać przez ok. 2 minut, aby zrobiła się miękka. Odstawić na ok. 30 minut. Po tym czasie odlać nadmiar wody.
  3. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarte dużych oczkach.
  4. Cebulę obrać i drobno posiekać.
  5. Cebulę i marchewkę dodać do kapusty. Dodać sok z cytryny, majonez, jogurt, doprawić pieprzem (i ewentualnie jeszcze solą) do smaku.
  6. Można dodać posiekaną natkę pietruszki.
  7. Można podawać od razu, ale lepiej jest ją schłodzić ok. 1 godziny w lodówce.
  8. Surówkę można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce 2- 3 dni.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 900 ml, ok. 6 porcji

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Surówka Coleslaw