Surówka z marchewki i jabłka

Surówka z marchewki i jabłka

Bardzo prosta, a do tego bardzo zdrowa surówka do obiadu, znana pewnie każdemu z dzieciństwa. Dzieciaki i dorośli ją uwielbiają. Jest lekko słodka i orzeźwiająca. Podaje się ją najczęściej do obiadów mięsnych, ale smakuje również sama, jako zdrowa przekąska. Możecie ją wzbogacić o posiekane orzechy włoskie lub rodzynki.

Zwróćcie uwagę, aby marchewki były jędrne i świeże. Będą wtedy najbardziej soczyste. Jabłka wybierzcie również soczyste, najlepiej lekko kwaskowate. Jeśli ktoś nie chce używać cukru, może go pominąć. Bardzo dużo zależy od słodkości marchewki i jabłek.

Składniki na ok. 5 porcji:

  • 500 g marchewki
  • 2 średniej wielkości jabłka (ok. 250 g)
  • 2 łyżki soku z cytryny (potrzeba ok. ½ cytryny)
  • ½ łyżeczki cukru (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oleju (używam rzepakowego, słonecznikowego lub lnianego)
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć do miski na tarce o średnich oczkach (na bocznej ściance) na drobne wiórki. (Odcinam jedną końcówkę marchewki, a drugą zachowuję, aby łatwiej było trzymać marchewkę przy ścieraniu. Po starciu marchewki, drugą końcówkę również wyrzucam).

2

  1. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć do tej samej miski na tarce o dużych oczkach. Skropić sokiem z cytryny. Dodać cukier, szczyptę soli i olej. Wymieszać.

3

  1. Surówkę można podawać od razu lub krótko schłodzić. (Według mnie najlepsza jest zaraz po przygotowaniu).

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 5

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Surówka z marchewki i jabłka
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 1 lat temu
    Dziękuję za przepis, szukałam właśnie jakiejś lekkiej surówki do ryby :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 1 lat temu
    Najlepsza surówka jaką kiedykolwiek jadłam ☺️ dziękuję za świetny przepis! 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wojtek · 2 lat temu
    Do tej surówki marchew i jabłko , dodaję tylko majonez i trochę śmietany
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 2 lat temu
    Nie wiem czy robię coś źle czy do mnie po prostu nie przemawia ale jest okropna. Może złe proporcje. Ja robiłam z jednej marchewki bo dla dwóch osób tylko więc dałam jedna marchewkę, jedno jabłko, trochę soli, cukru, soku z cytryny i w sumie czuć tylko bardzo cytrynę i marchewkę dziwny ma smak. Dodałam oliwę z oliwek odrobinę ale już nic to nie dało
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Lukasz · 2 lat temu
      Marchewki musza byc smaczne (slodkawe a nie gorzkie) same w sobie, zeby surowka byla dobra.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Iza · 1 lat temu
      Oliwa z oliwek jest gorzka .Ja bym nie dawala soli.Ewentualnie cukru i olej rzepakowy bez cytryny.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Włodzimierz · 1 lat temu
      Ja zamiast oliwy i cytryny dodaję łyżkę kwaśnej śmietany wymieszanej z połową łyżeczki musztardy sarepskiej. Surówka jest wilgotniejsza i lekko ostra
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    loolo · 3 lat temu
    Ja scieram jablko na najdrobniejszych oczkach, surowka jest przepyszna. Niemnmiej najmlodszy syn jak ja widzi, dostaje odruchu wymiotnego :) pewnie przez dzieciece szukanie twardosci marchewki w ustach, podczas gdy sok leci na caly jezyk :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewela · 3 lat temu
    Znana od dawna, bardzo DOBRA surowka.. ;)