Surówka z marchewki i jabłka

Bardzo prosta, a do tego bardzo zdrowa surówka do obiadu, znana pewnie każdemu z dzieciństwa. Dzieciaki i dorośli ją uwielbiają. Jest lekko słodka i orzeźwiająca. Podaje się ją najczęściej do obiadów mięsnych, ale smakuje również sama, jako zdrowa przekąska. Możecie ją wzbogacić o posiekane orzechy włoskie lub rodzynki.

Zwróćcie uwagę, aby marchewki były jędrne i świeże. Będą wtedy najbardziej soczyste. Jabłka wybierzcie również soczyste, najlepiej lekko kwaskowate. Jeśli ktoś nie chce używać cukru, może go pominąć. Bardzo dużo zależy od słodkości marchewki i jabłek.

Składniki na ok. 5 porcji:

  • 500 g marchewki
  • 2 średniej wielkości jabłka (ok. 250 g)
  • 2 łyżki soku z cytryny (potrzeba ok. ½ cytryny)
  • ½ łyżeczki cukru (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oleju (używam rzepakowego, słonecznikowego lub lnianego)
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć do miski na tarce o średnich oczkach (na bocznej ściance) na drobne wiórki. (Odcinam jedną końcówkę marchewki, a drugą zachowuję, aby łatwiej było trzymać marchewkę przy ścieraniu. Po starciu marchewki, drugą końcówkę również wyrzucam).

2

  1. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć do tej samej miski na tarce o dużych oczkach. Skropić sokiem z cytryny. Dodać cukier, szczyptę soli i olej. Wymieszać.

3

  1. Surówkę można podawać od razu lub krótko schłodzić. (Według mnie najlepsza jest zaraz po przygotowaniu).

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 5

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Surówka z marchewki i jabłka