Mizeria


Lekka surówka do obiadu ze świeżego ogórka, śmietany lub jogurtu oraz koperku. Bardzo prosta, idealnie nadająca się do wielu dań obiadowych. Mizeria najsmaczniejsza jest z ziemniakami najlepiej młodymi i jakimś mięsem np. kotletem mielonym lub schabowym.
My najbardziej lubimy kremową mizerię z miękkimi, cienkimi plasterkami ogórka doprawioną nie tylko solą i pieprzem, ale również (aby była słodko- winna) sokiem z cytryny i cukrem. A jak u Ciebie przygotowuje się mizerię?
Składniki na ok. 4- 5 osób:
- 600 g świeżych ogórków gruntowych (lub długich, szklarniowych)*
- 300 g gęstej, kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu typu greckiego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka soku z cytryny (lub niepełna łyżka octu jabłkowego)
- 1 łyżeczka cukru
- czarny pieprz mielony
- 1 łyżka drobno posiekanego koperku
Sposób przygotowania:
- Ogórki umyć, osuszyć, obrać i pokroić w jak najcieńsze plasterki.
- Plasterki umieścić w misce i posypać 1 łyżeczką soli. Wymieszać i pozostawić na ok. 15 minut.
- W międzyczasie śmietanę przełożyć do miseczki. Przyprawić sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem i posiekanym koperkiem. Wymieszać.
- Po 15 minutach odlać wodę, którą puściły ogórki. (Lekko je odcisnąć, ale nie za mocno, aby mizeria nie wyszła za sucha).
- Dodać przygotowaną śmietanę i wymieszać.
Uwaga:
*Używając świeżych, sezonowych ogórków, wybierzcie nieduże, aby nie miały za dużych pestek, które są twarde. Z dużych, przerośniętych ogórków polecam wykroić środek.
![]() |
Kuchnia: |
Polska |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4- 5 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |
