Mizeria

Mizeria

Lekka surówka do obiadu ze świeżego ogórka, śmietany lub jogurtu oraz koperku. Bardzo prosta, idealnie nadająca się do wielu dań obiadowych. Mizeria najsmaczniejsza jest z ziemniakami najlepiej młodymi i jakimś mięsem np. kotletem mielonym lub schabowym.

My najbardziej lubimy kremową mizerię z miękkimi, cienkimi plasterkami ogórka doprawioną nie tylko solą i pieprzem, ale również (aby była słodko- winna) sokiem z cytryny i cukrem. A jak u Ciebie przygotowuje się mizerię?

Składniki na ok. 4- 5 osób:

  • 600 g świeżych ogórków gruntowych (lub długich, szklarniowych)*
  • 300 g gęstej, kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu typu greckiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka soku z cytryny (lub niepełna łyżka octu jabłkowego)
  • 1 łyżeczka cukru
  • czarny pieprz mielony
  • 1 łyżka drobno posiekanego koperku

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyć, osuszyć, obrać i pokroić w jak najcieńsze plasterki.
  2. Plasterki umieścić w misce i posypać 1 łyżeczką soli. Wymieszać i pozostawić na ok. 15 minut.
  3. W międzyczasie śmietanę przełożyć do miseczki. Przyprawić sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem i posiekanym koperkiem. Wymieszać.
  4. Po 15 minutach odlać wodę, którą puściły ogórki. (Lekko je odcisnąć, ale nie za mocno, aby mizeria nie wyszła za sucha).
  5. Dodać przygotowaną śmietanę i wymieszać.

Uwaga:

*Używając świeżych, sezonowych ogórków, wybierzcie nieduże, aby nie miały za dużych pestek, które są twarde. Z dużych, przerośniętych ogórków polecam wykroić środek.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4- 5

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Mizeria
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pogol · 1 lat temu
    Robiłem wg przepisu, pyszna klasyka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sceptyk · 3 lat temu
    Dlaczego ogórki solić i odstawić na 15 minut (sic!) Przecież ogórki "puszczą" wodę i przestaną być chrupiące!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Właśnie po to by puściły wodę, która inaczej rozwodni śmietanę lub jogurt. Nie trzeba wtedy zjadać mizerii od razu po przygotowaniu z obowy, że się rozrzedzi. Ogórki zmiękną trochę i jeszcze do tego cieniutko pokrojone będą idealne. Wszystko zależy jak kto lubi. Wcale nie trzeba kroić cieniutko, jeśli chcesz, żeby były twarde i chrupiące. Można też pominąć wstępne solenie, jeśli po wymieszaniu ze śmietaną od razu mizerię podamy ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola K. · 3 lat temu
    wczoraj wypróbowałam ten przepis na mizerię i szczerze - nie wrócę już do swojego starego. ona smakuje idealnie!