Surówka z kapusty pekińskiej


Szybka i łatwa do przygotowania surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka. Pyszna, zdrowa, lekka i soczysta. Idealny dodatek do obiadu, dań z grilla lub jako lekka przekąska. Jest gotowa od razu po przygotowaniu.
Składniki na ok. 4 porcje:
- ½ kapusty pekińskiej (ok. 400- 500g)
- 1 średnie jabłko
- 1 średnia marchewka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz i szczypta cukru
Sposób przygotowania:
- Kapustę pekińską opłukać z wierzchu, osuszyć ściereczką, oderwać uszkodzone/brzydkie, zewnętrze liści i drobno poszatkować w poprzek. (Głąb i najgrubsze części liści od głąba odciąć). Poszatkowaną kapustę przełożyć do miski.
- Marchewkę i jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do kapusty.
- Dodać sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki, jogurt, majonez, sól, pieprz i szczyptę cukru. Wymieszać.
- Surówka jest od razu gotowa do podania. Najlepiej podawać ją świeżą, ale można również przechować w lodówce.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.