Bakłażan marynowany po chińsku
Bakłażan na ostro w oleju, z czarnym kminkiem i chili. Można podawać jako dodatek do dań na ciepło lub zimno, w zależności od okazji.
Składniki:
- 2 bakłażany
- 5 łyżek oleju np. z orzeszków ziemnych lub rzepakowego
- 1 łyżeczka czarnuszki (czarnego kminku)
- ½ łyżeczki rozgniecionych w moździerzu lub lekko zmielonych płatków chili
- sól
Sposób przygotowania:
- Bakłażany umyć, osuszyć, odciąć końce, przeciąć wzdłuż na pół i pokroić w dość grubą kostkę. Posolić (dałam 1,5 łyżeczki soli) i pozostawić na pół godziny.
- Po pół godzinie wypłukać kawałki bakłażana i dobrze osuszyć.
- Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju. Dodać bakłażan i smażyć na średniej mocy palnika, przez ok. 10 minut, aż bakłażan zmięknie i lekko się przyrumieni. Odstawić na bok.
- W miseczce wymieszać rozgniecione płatki chili, pół łyżeczki soli i czarnuszkę.
- Na tej samej patelni, na której był smażony bakłażan, rozgrzać łyżkę oleju. Gorący olej wlać do miseczki z przyprawami. Połączyć z bakłażanem.
Kuchnia: |
Chińska |
|
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
|
|
Ilość porcji: |
ok. 4 |
|
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 14086
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.