Kalarepa z marchewką oprószana


Kalarepa z marchewką oprószana
Szybki, prosty, a zarazem smaczny dodatek do obiadu.
Składniki na ok. 6 porcji:
- 2 kalarepy
- 3 marchewki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 garści natki pietruszki
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania:
- Kalarepę i marchewkę umyć, obrać i pokroić w kostkę.
- Przełożyć do garnka i zalać 1 szklanką wrzątku. Posolić. Gotować pod przykryciem ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane.
- Odlać trochę wody spod warzyw i wymieszać dokładnie z mąką. Dodać z powrotem do garnka. Dodać masło i zagotować, mieszając.
- Na końcu wmieszać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
- Podawać na ciepło z ziemniakami i mięsem.
Kuchnia: |
Polska |
|
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 6 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.