Brukselka z piekarnika

9 Komentarzy
Brukselka z piekarnika

Brukselka z piekarnika

Brukselka upieczona w piekarniku jest bardziej aromatyczna i chrupiąca niż gotowana w wodzie. Można podawać ją jako przekąskę, dodatek do obiadu lub np. zrobić z jej dodatkiem zapiekankę.

Składniki:

  • 1kg brukselki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Brukselkę oczyścić, ściągając zewnętrzne liście i obcinając końcówkę.
  2. Brukselkę przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać oliwą, posypać solą i pieprzem.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 60 minut  w temperaturze 180°C, aż brukselka zmięknie. Podczas pieczenia należy przemieszać brukselkę od czasu do czasu.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Brukselka z piekarnika

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.