Marchewka z piekarnika

1 Komentarz
Marchewka z piekarnika

Marchewka z piekarnika

Młoda marchewka upieczona w piekarniku jest aromatyczna i chrupiąca. Najsmaczniejsza na ciepło. Pasuje do dań mięsnych.

Składniki:

  • 1 pęczek marchewki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól morska, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Młodą marchewkę wyszorować. (Nie ma potrzeby obierania ze skórki). Odciąć zieloną część pozostawiając troszkę dla ozdoby i przeciąć marchewki wzdłuż na pół.
  2. Oliwę z oliwek, miód i sok z cytryny wymieszać. Przy pomocy silikonowego pędzelka smarować połówki marchewek z obu stron i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać solą morską i oprószyć pieprzem.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut (w zależności od wielkości marchewek) w temperaturze 180°C. Po ok. 20 minutach odwrócić marchewki na drugą stronę. (Marchewki po upieczeniu mają być lekko miękkie, a jednocześnie pozostać chrupiące).

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Marchewka z piekarnika

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.