Marynowany bakłażan

Marynowany bakłażan

Bakłażan przygotowany w formie włoskiego antipasti. W takiej postaci smakuje mi bakłażan najbardziej. Najlepiej podawać go ze świeżym pieczywem lub grzanką.

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 4 ząbki czosnku
  • trochę zielonej cebulki
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • trochę oliwy do posmarowania bakłażana

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana umyć i pokroić wzdłuż na plasterki. Plasterki posolić i pozostawić na ok. 30 minut, aż puszczą sok.
  2. W tym czasie przygotować marynatę: Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do miseczki. Cebulkę pokroić drobno i dodać do czosnku. Wlać oliwę i ocet. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać.
  3. Plastry osuszyć ręcznikiem papierowym. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek (lub posmarować oliwą przy pomocy pędzelka). Piec ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż zmiękną i lekko się zarumienią. (Można również usmażyć na patelni grillowej lub zwykłej).

2

  1. Plastry pojedynczo obtaczać w marynacie (lub np. smarować pędzelkiem) i układać w misce.

3

  1. Przykryć folią spożywczą i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na dobę do lodówki. Po tym czasie bakłażan jest gotowy.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 8

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Marynowany bakłażan
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 4 lat temu
    Pyszny robilam ostatnio na grilla
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata Malzahn · 4 lat temu
    Świetny pomysł, dobry smak. Mam jedynie wrażenie, że to nie danie, nie przystawka a dopiero początek czegoś pysznego, np. baza do roladek z bakłażana na zimno.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ala · 8 lat temu
    Ja kroje baklazan w kostke i na parze gotuje, jest wtedy mieciutki i sliski ..przyjemnie rozplywa sie w ustach..zalewam oliwa i dodaje czosnek.Czasem w wersji z papryka, wczesniej upieczona.Pycha.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    anja · 9 lat temu
    ja mam przyjaciolke greczynke i ona zawsze baklazana moczy w wodzie po przekrojeniu.i tak okolo 30 do 40 min.i woda lekko sie zabarwia na ciemniejsza od tej wlasnie goryczki.nawet mozna raz zmienic wode.i wtedy jest pyszny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 9 lat temu
    Bakłażan jest warzywem sezonowym w okresie letnim jest mniej gorzki, gorycz jest w skórce. Ja po prostu obieram go ze skórki, można też dodać ostrą papryczkę. w lodówce może stać parę dni a im dłużej stoi, tym jest lepszy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna Moderator · 10 lat temu
    Marie, solenie bakłażana ma pozbyć go gorzkiego smaku. Musiałaś trafić na starego bakłażana lub niedojrzałego.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marie · 10 lat temu
    Zrobiłam, wyglada jak na zdjęciu ale jest okropnie gorzki :/
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 10 lat temu
    Na zdjęciach wygląda bardzo apetycznie.
    Spróbowałam swoich sił i albo coś poszło nie tak, albo ten przepis nie trafia w mój gust smakowy. Resztki wylądowały w koszu...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 12 lat temu
    Zrobilam , pyszne, polecam. Jadlam kilka razy baklażana ale nigdy mi nie smakowal. Ten przepis to strzal w dziesiątkę :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    trzcinowisko · 13 lat temu
    ach...kocham bakłażana:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    hania-kasia · 13 lat temu
    Fajny sposób na bakażana - bardzo apetycznie wygląda. Mam slabość do tego warzywa.