Marynowany bakłażan


Bakłażan przygotowany w formie włoskiego antipasti. W takiej postaci smakuje mi bakłażan najbardziej. Najlepiej podawać go ze świeżym pieczywem lub grzanką.
Składniki:
- 1 bakłażan
- 4 ząbki czosnku
- trochę zielonej cebulki
- 60 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- trochę oliwy do posmarowania bakłażana
Sposób przygotowania:
- Bakłażana umyć i pokroić wzdłuż na plasterki. Plasterki posolić i pozostawić na ok. 30 minut, aż puszczą sok.
- W tym czasie przygotować marynatę: Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do miseczki. Cebulkę pokroić drobno i dodać do czosnku. Wlać oliwę i ocet. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać.
- Plastry osuszyć ręcznikiem papierowym. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek (lub posmarować oliwą przy pomocy pędzelka). Piec ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż zmiękną i lekko się zarumienią. (Można również usmażyć na patelni grillowej lub zwykłej).
- Plastry pojedynczo obtaczać w marynacie (lub np. smarować pędzelkiem) i układać w misce.
- Przykryć folią spożywczą i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na dobę do lodówki. Po tym czasie bakłażan jest gotowy.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 8 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.