Mangold to dość nietypowe warzywo, zaliczane do odmian buraka liściowego (botwiny). Smakiem przypomina właśnie botwinkę. Jeśli macie możliwość, aby go kupić, warto spróbować nowego smaku. Sałatka najlepiej smakuje na ciepło i serwowana jest jako dodatek do obiadu.
Składniki na ok. 4 porcje:
1 mangold
1 cebula
2 ząbki czosnku
5 łyżek oleju
szczypta cukru
sól, pieprz
2 łyżki sosu sojowego
Sposób przygotowania:
Liście mangoldu umyć dokładnie i pokroić w paski. (Można również część białą, choć ja raczej preferuję same liście).
Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek poszatkować drobno.
Cebulę i czosnek przysmażyć na oleju. Następnie dodać pokrojone liście i cukier i smażyć ok. 5 minut., aż liście zmiękną.
Pod koniec smażenia dodać sos sojowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pat,
W niemieckich supermarketach i w tureckich sklepach sprzedaja to warzywo pod nazwa Mangold.
W widzialam je juz kilkakrotnie w tym tygodniu, jednak nie mialam zadnego pojecia co to jest i jak to przyrzadzic.
Dziekuje za przepis.
:) na pierwszym zdjeciu jest zdecydowanie mangold ;)
zimą mamy go często z kaszą: wtedy dodaję oprócz cebulki i czosnku również imbir, a pod koniec dorzucam prażone orzechy pinii i małe przekrojone pomidorki koktailowe. tuż przed jedzeniem posypuję kawałeczkami fety lub sera koziego. bez sosu sojowego za to często z chili. albo z ryżem: wtedy z sosem teriyaki i sezamem. często z cieciorką lub czerwoną soczewicą; jak ktoś lubi mięsko - to proponuję podsmażyć (na początku, razem z cebulą i czosnkiem) paseczki/słupki kurczakowej piersi.
smacznego! babeta :)