
Mangold to dość nietypowe warzywo, zaliczane do odmian buraka liściowego (botwiny). Smakiem przypomina właśnie botwinkę. Jeśli macie możliwość, aby go kupić, warto spróbować nowego smaku. Sałatka najlepiej smakuje na ciepło i serwowana jest jako dodatek do obiadu.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 1 mangold
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek oleju
- szczypta cukru
- sól, pieprz
- 2 łyżki sosu sojowego
Sposób przygotowania:
- Liście mangoldu umyć dokładnie i pokroić w paski. (Można również część białą, choć ja raczej preferuję same liście).

- Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek poszatkować drobno.
- Cebulę i czosnek przysmażyć na oleju. Następnie dodać pokrojone liście i cukier i smażyć ok. 5 minut., aż liście zmiękną.
- Pod koniec smażenia dodać sos sojowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
