Sałatka na ciepło z Mangold

Mangold to dość nietypowe warzywo, zaliczane do odmian buraka liściowego (botwiny). Smakiem przypomina właśnie botwinkę. Jeśli macie możliwość, aby go kupić, warto spróbować nowego smaku. Sałatka najlepiej smakuje na ciepło i serwowana jest jako dodatek do obiadu.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 1 mangold
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oleju
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki sosu sojowego

Sposób przygotowania:

  1. Liście mangoldu umyć dokładnie i pokroić w paski. (Można również część białą, choć ja raczej preferuję same liście).

02

  1. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek poszatkować drobno.
  2. Cebulę i czosnek przysmażyć na oleju. Następnie dodać pokrojone liście i cukier i smażyć ok. 5 minut., aż liście zmiękną.
  3. Pod koniec smażenia dodać sos sojowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

03