Sałatka na ciepło z mangold

Sałatka na ciepło z Mangold

Mangold to dość nietypowe warzywo, zaliczane do odmian buraka liściowego (botwiny). Smakiem przypomina właśnie botwinkę. Jeśli macie możliwość, aby go kupić, warto spróbować nowego smaku. Sałatka najlepiej smakuje na ciepło i serwowana jest jako dodatek do obiadu.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 1 mangold
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oleju
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki sosu sojowego

Sposób przygotowania:

  1. Liście mangoldu umyć dokładnie i pokroić w paski. (Można również część białą, choć ja raczej preferuję same liście).

02

  1. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek poszatkować drobno.
  2. Cebulę i czosnek przysmażyć na oleju. Następnie dodać pokrojone liście i cukier i smażyć ok. 5 minut., aż liście zmiękną.
  3. Pod koniec smażenia dodać sos sojowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

03

Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata Malzahn · 4 lat temu
    Mangold zastąpiłam botwinką o też wyszło smacznie:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 10 lat temu
    Pat,
    W niemieckich supermarketach i w tureckich sklepach sprzedaja to warzywo pod nazwa Mangold.
    W widzialam je juz kilkakrotnie w tym tygodniu, jednak nie mialam zadnego pojecia co to jest i jak to przyrzadzic.
    Dziekuje za przepis.

    Pozdrawiam
    Magda
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pat · 11 lat temu
    Tyle tylko że na zdjęciu jest bok choy (pak choy) a nie mangold ;) To 2 zupełnie inne warzywa.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      beata · 5 lat temu
      :) na pierwszym zdjeciu jest zdecydowanie mangold ;)
      zimą mamy go często z kaszą: wtedy dodaję oprócz cebulki i czosnku również imbir, a pod koniec dorzucam prażone orzechy pinii i małe przekrojone pomidorki koktailowe. tuż przed jedzeniem posypuję kawałeczkami fety lub sera koziego. bez sosu sojowego za to często z chili. albo z ryżem: wtedy z sosem teriyaki i sezamem. często z cieciorką lub czerwoną soczewicą; jak ktoś lubi mięsko - to proponuję podsmażyć (na początku, razem z cebulą i czosnkiem) paseczki/słupki kurczakowej piersi.
      smacznego! babeta :)