Mąką, jajka, olej, sól i kurkumę zagnieść na jednolite, gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i pozostawić na blacie na 30 minut.
Z ciasta odkrawać nieduże kawałki i rozwałkowywać je bardzo cienko (najcieniej jak się da) na lekko podsypanym mąką blacie. Kolejno wykrawać foremką małe gwiazdki i układać je pojedynczo na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Wychodzą ok. 3 blachy gwiazdek).
Makaron pozostawić na 2 dni w temperaturze pokojowej do wyschnięcia.
Gotować do miękkości.
Przepis pochodzi z gazety: „Lisa. Kochen&Backen. 66 hübsche Geschenke aus der Küche.“
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
12 lat temu
[b]Mauo[/b] nie. Makaron musi leżeć odkryty, aby dobrze wysechł.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Maua·
12 lat temu
Czy można do wysuszenia ułożyć makaron na blaszce warstwami tzn papier, makaron, papier, makaron... ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
14 lat temu
Bardzo Ci dziękuję, za miłe słowa :-) Moja córcia też uwielbia ten makaron ;-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
14 lat temu
Pięknie, pięknie dziękuje za odpowiedź.Synek jest fanem makaronu i chcialam porobić różne ksztaty dla niego.A tak przy okazji suuuper blog i super przepisy, testuje regularnie, te na sodkości również :-).
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
14 lat temu
[b]Magdo[/b] dobrze wysuszony makaron możesz przechowywać bardzo długo. Właściwie to tak jak kupny :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
14 lat temu
Przepraszam, po wyschnięciu ile dni można trzymać ten makaron w zamkniętym pojemniku np? Czy nie nadaje sie do duższego przechowywania?Dziękuje pięknie za odpowiedź.