Makaron gwiazdki

11 Komentarzy

01

Składniki:

  • 300g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kurkumy

Sposób przygotowania:

  1. Mąką, jajka, olej, sól i kurkumę zagnieść na jednolite, gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i pozostawić na blacie na 30 minut.
  2. Z ciasta odkrawać nieduże kawałki i rozwałkowywać je bardzo cienko (najcieniej jak się da) na lekko podsypanym mąką blacie. Kolejno wykrawać foremką małe gwiazdki i układać je pojedynczo na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Wychodzą ok. 3 blachy gwiazdek).
  3. Makaron pozostawić na 2 dni w temperaturze pokojowej do wyschnięcia.
  4. Gotować do miękkości.

Przepis pochodzi z gazety: „Lisa. Kochen&Backen. 66 hübsche Geschenke aus der Küche.“

02

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna Moderator · 11 lat temu
    [b]Mauo[/b] nie. Makaron musi leżeć odkryty, aby dobrze wysechł.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maua · 11 lat temu
    Czy można do wysuszenia ułożyć makaron na blaszce warstwami tzn papier, makaron, papier, makaron... ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna Moderator · 13 lat temu
    Bardzo Ci dziękuję, za miłe słowa :-) Moja córcia też uwielbia ten makaron ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 13 lat temu
    Pięknie, pięknie dziękuje za odpowiedź.Synek jest fanem makaronu i chcialam porobić różne ksztaty dla niego.A tak przy okazji suuuper blog i super przepisy, testuje regularnie, te na sodkości również :-).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna Moderator · 13 lat temu
    [b]Magdo[/b] dobrze wysuszony makaron możesz przechowywać bardzo długo. Właściwie to tak jak kupny :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 13 lat temu
    Przepraszam, po wyschnięciu ile dni można trzymać ten makaron w zamkniętym pojemniku np? Czy nie nadaje sie do duższego przechowywania?Dziękuje pięknie za odpowiedź.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    zauberi · 13 lat temu
    świetny pomysł!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    smakuje.blox.pl · 13 lat temu
    ale super !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karmel-itka. · 13 lat temu
    o kurka...
    rewelacja, po prostu rewelacja!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    jukejka · 13 lat temu
    Świetny pomysł!! Na pewno wypróbuję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Panna_Malwinna · 13 lat temu
    rewelacyjny pomysł;)