Młoda kapusta zasmażana
Ocena użytkowników: 5 / 5







Młoda kapusta zasmażana
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem, koperkiem i natką pietruszki. Przepyszny, wiosenny dodatek do dań. Polecam szczególnie z młodymi ziemniakami i kotletem lub innym ulubionym mięsem.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 1 młoda kapusta
- 50g boczku pokrojonego z kostkę
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła lub margaryny
- 2 kopiate łyżki mąki pszennej
- trochę koperku
- trochę natki pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Oderwać brzydkie liście z kapusty. Kapustę drobno poszatkować.
- Koperek i pietruszkę umyć, osuszyć i drobno pokroić.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przysmażyć razem z boczkiem na oleju. Dodać kapustę. Podlać wodą (ja daję tak ponad 2 szklanki), posolić, przykryć i gotować na małym ogniu, aż kapusta zmięknie.
- Gdy kapusta będzie miękka, odlać wodę, ale jej nie wylewać!
- Przygotować zasmażkę. Roztopić masło lub margarynę, dodać mąkę i podsmażyć ciągle mieszając. Zasmażka ma być jasna. Dodać wodę z kapusty, szybko mieszając (najlepiej trzepaczką), aby nie zrobiły się grudki.
- Zasmażkę dodać do kapusty, ciągle mieszając. Dodać koperek i pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Najlepiej podawać na ciepło.
Kuchnia: |
Polska |
|
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jak dla mnie bomba! Pierwszy raz w tym roku posadziłam kapustę, więc podwójna radocha. Przepis napewno na dłużej zagości na naszym stole 🍀😊
- {"set":null,"list":{"2":4,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Kapustka wyszła przepychotka.Moja babcia taką robiła,ale przepis zabrała ze sobą do grobu,choć nie raz próbowałam podpatrzeć.Próbowałam już sporo przepisów,ale to nie było to.Ten przepis polecam !!!!!Dodałam od siebie trochę kminu,kilka ziaren ziela angielskiego,kilka listków laurowych i troszkę ostrego pieprzu oraz maggi i soliłam zaraz po wrzuceniu do gara zeszatkowaną kapustkę.Ale maggi dosłownie trzy krople.Palce lizać, a goście nie umieli się nachwalić.Cebulkę podsmażyłam razem z wędzonym(domowym)boczkiem na tym ,co z boczku się stopiło.Dziękuję za przepis.<3
- {"set":null,"list":{"2":10,"4":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Pod koniec gotowania kilka kropel octu, cikier, nie będzie rozgotowa i ten smak kwaśno slodki
- {"set":null,"list":{"2":9,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zrobilam - pychotka! Dodalam lisc laurowy, startà grubo marchewkę i świeźy pomidor - bez zasmażki!! Dziękuję za inspirację!
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Przepis bardzo prosty, kapusta wyszła przepyszna. Dodałam liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach. Po ugotowaniu ładny, jasny zielony kolor (mm)
- {"set":null,"list":{"2":5,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.pyszna kapusta i smakuje jak u babci!
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A ja ścieram surowego ziemniaka na sosik.
- {"set":null,"list":{"2":3,"3":1,"4":0,"6":0,"7":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Przepis fajny kapustka pyszna, ja tylko obowiązkowo dodaję liść laurowy, ziele angielskie i łyżkę koncentratu pomidorowego ( nadaje fajnej kwaskowości delikatnej )??. Pozdrawiam
- {"set":null,"list":{"2":6,"4":2,"5":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.nigdy nie daje mąki :) 2-3 chochle z kapustki blenderuje oddzielnie w misce i dodaję ponownie do gara
- {"set":null,"list":{"2":15,"3":0,"6":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Margarynę to sobie darujcie , szkoda zdrowia. Tylko masło extra. Boczek bym zasmażyła na smaluszku domowym , bo ten ze sklepu z chemią jest na utrzymanie formatu kostki. Pozdrawiam
- {"set":null,"list":{"2":7}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Podaj dowody ze margayna jest niezdrowa
- {"set":null,"list":{"7":3,"3":1,"2":1,"4":0,"5":0,"6":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jest sztucznie utwardzana - moja nauczycielka od chemii mówiła wolicie mieć raka czy miażdżyce? Jak raka to jedzcie margarynę jak miażdżyce to masło.
- {"set":null,"list":{"2":8,"4":1,"3":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.miażdzyca nie powstaje od tłuszczu tylko od nadmiaru wapnia w organizmie ,który odkłada sie w żyłach.Aby tego uniknąc potrzebna jest suplementacja vit k2mk7.To dzieki niej wapń zostaje jakby"przekierowany" do kosci.Wszelkie margaryny i oleje rafinowane to chemiczny syf. Tylko naturalne tłuszcze zwierzęce i oleje tłoczone na zimno.Cholesterol jest podstawowym budulcem kazdej komórki .Ma własciwości przeciwzapalne !!! Nienaturlane zmiejszanie go w organizmie powoduje ,ze organizm nie ma budulca do naprawy stanu zapalnego.Jego fizologiczny poziom( u kobiet ok 250-270) został z dnia na dzien obnizony po wynalezieniu statyn.Długo mozna by pisac ,ale proponuje poszukac np w Wikipedii jak wyglada rafinacja oleju jadalnego.Smacznego ;)
- {"set":null,"list":{"2":19,"4":5,"7":2,"3":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Bardzo dobra odpowiedź!
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.To chyba bylo dawno, dawno, dawno, temu 😆
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Margaryna i frytura zawierają tłuszcze utwardzone, które nie występują naturalnie w przyrodzie. Organizm wbudowuje je w układ nerwowy. Od wielu lat są uzasadnione podejrzenia, że te tłuszcze są przyczyną pojawienia się nietypowych schorzeń u dzieci jak ADHD, Asperger, itp. Badania był statystyczne, bo trudno dzieci karmić fryturą i patrzeć czy zgłupieją. Niemniej od wielu lat zaleca się żeby dzieciom nie dawać tłuszczy utwardzanych, a masło i oleje roślinne.
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A smaluch jeszcze gorszy i niezdrowy
- {"set":null,"list":{"7":2,"2":1,"3":3,"5":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Boczek na smalcu ? Boczek wystarczy smażyć na suchej patelni z niego się wytopi fajny smalec
- {"set":null,"list":{"2":27,"4":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.no nie zawsze, z domowego tak, ale z kupnego czasami prędzej się spali niż puści
- {"set":null,"list":{"4":1,"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Młoda kapusta jest rewelacyjna. Przepis fajny ale byłoby fajnie jakby zdjęcie przedstawiało młodą - zieloną pyszną kapustę, a nie starą żółtą kapuchę z boczkiem
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jakbyś kiedyś zasmażaną młoda kapustę robił to byś wiedział jak wygląda.
- {"set":null,"list":{"2":12,"4":2,"7":1,"3":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Idealna do młodych ziemniaczków i schaboszczaka. Polecam :lol:
- {"set":null,"list":{"2":7,"4":1,"5":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Polecam duzo dodac majeranku
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Kminek! I najlepsza po kilku godzinach, jak się smaki przejdą, a nawt i na drugi dzień.
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Kapustka jest pyszna,właśnie zrobiłam,ja dodałam do niej odrobinę maggi,będę stałą fanką tego dania.Dziękuję.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.[b]Moniko[/b] nie wiem jak wyjdzie zasmażka bezglutenowa. Jeszcze nie robiłam, ale możesz kapustę zagęścić skrobią ziemniaczaną lub kukurydzianą rozrobioną w małej ilości wody.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy do zasmażki można dodać mąkę bezglutenową np gryczną?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Piknie cudnie i przepysnie!2013 lato i pyszna kapustka z dobrego przepisu,chociaz ja nie dodalem oleju tylko oliwe a zamiast margaryny maslo.
ps.koperku tez nie mialem :)- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.wyszlo suuper palce lizac.te ze sloika to nie ten sam smak no i chemia.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.[b]Emilio[/b] młodą kapustę gotuję tak ok. 30 min.
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wyszla super! Moj maz irlandczyk tez bardzo sobie chwali. My zamiast boczku uzylismy kielbase krakowska i tez jest bardzo smaczne :D
Swoja droga - ile czasu kapusta powinna sie gotowac? Moja chyba ze 45 minut zanim zmiekla?- {"set":null,"list":{"2":4}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja gotuję na bardzo małym ogniu około godziny. Chodzi o to żeby wody się pozbyć wtedy sam jest bardziej intensywny. Nie trzeba też zagęszczać.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się