Młoda kapusta zasmażana

Młoda kapusta zasmażana

Młoda kapusta zasmażana

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem, koperkiem i natką pietruszki. Przepyszny, wiosenny dodatek do dań. Polecam szczególnie z młodymi ziemniakami i kotletem lub innym ulubionym mięsem.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 1 młoda kapusta
  • 50g boczku pokrojonego z kostkę
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 2 kopiate łyżki mąki pszennej
  • trochę koperku
  • trochę natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Oderwać brzydkie liście z kapusty. Kapustę drobno poszatkować.
  2. Koperek i pietruszkę umyć, osuszyć i drobno pokroić.
  3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przysmażyć razem z boczkiem na oleju. Dodać kapustę. Podlać wodą (ja daję tak ponad 2 szklanki), posolić, przykryć i gotować na małym ogniu, aż kapusta zmięknie.
  4. Gdy kapusta będzie miękka, odlać wodę, ale jej nie wylewać!
  5. Przygotować zasmażkę. Roztopić masło lub margarynę, dodać mąkę i podsmażyć ciągle mieszając. Zasmażka ma być jasna. Dodać wodę z kapusty, szybko mieszając (najlepiej trzepaczką), aby nie zrobiły się grudki.
  6. Zasmażkę dodać do kapusty, ciągle mieszając. Dodać koperek i pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  7. Najlepiej podawać na ciepło.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zouza · 17 dni temu
    Podsmażyć boczek na oleju????Kogoś fantazja poniosła...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Boguslaw · 2 miesięcy temu
    Pietruszki nie gotujemy w zadnych daniach z dwoch powodow, traci witaminy glowniw C i wytwarza podczas gotowania trujaca substancje, ktorej nasza watroba nie potrafi usunac, wiec sie w niej magazynuje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 1 lat temu
    Smalec jest najzdrowszy bo nie jest przetworzony 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 2 lat temu
    Jak dla mnie bomba! Pierwszy raz w tym roku posadziłam kapustę, więc podwójna radocha. Przepis napewno na dłużej zagości na naszym stole 🍀😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Danuta · 4 lat temu
    Kapustka wyszła przepychotka.Moja babcia taką robiła,ale przepis zabrała ze sobą do grobu,choć nie raz próbowałam podpatrzeć.Próbowałam już sporo przepisów,ale to nie było to.Ten przepis polecam !!!!!Dodałam od siebie trochę kminu,kilka ziaren ziela angielskiego,kilka listków laurowych i troszkę ostrego pieprzu oraz maggi i soliłam zaraz po wrzuceniu do gara zeszatkowaną kapustkę.Ale maggi dosłownie trzy krople.Palce lizać, a goście nie umieli się nachwalić.Cebulkę podsmażyłam razem z wędzonym(domowym)boczkiem na tym ,co z boczku się stopiło.Dziękuję za przepis.<3
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zbyszek · 4 lat temu
    Pod koniec gotowania kilka kropel octu, cikier, nie będzie rozgotowa i ten smak kwaśno slodki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 4 lat temu
    Zrobilam - pychotka! Dodalam lisc laurowy, startà grubo marchewkę i świeźy pomidor - bez zasmażki!! Dziękuję za inspirację!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 4 lat temu
    Przepis bardzo prosty, kapusta wyszła przepyszna. Dodałam liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach. Po ugotowaniu ładny, jasny zielony kolor (mm)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pietruszka · 4 lat temu
    pyszna kapusta i smakuje jak u babci!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    WANDA · 4 lat temu
    A ja ścieram surowego ziemniaka na sosik.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    asia · 7 lat temu
    Przepis fajny kapustka pyszna, ja tylko obowiązkowo dodaję liść laurowy, ziele angielskie i łyżkę koncentratu pomidorowego ( nadaje fajnej kwaskowości delikatnej )??. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    patisk · 7 lat temu
    nigdy nie daje mąki :) 2-3 chochle z kapustki blenderuje oddzielnie w misce i dodaję ponownie do gara
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    nkem · 8 lat temu
    Margarynę to sobie darujcie , szkoda zdrowia. Tylko masło extra. Boczek bym zasmażyła na smaluszku domowym , bo ten ze sklepu z chemią jest na utrzymanie formatu kostki. Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      aga · 4 lat temu
      Podaj dowody ze margayna jest niezdrowa
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Ada · 4 lat temu
        Jest sztucznie utwardzana - moja nauczycielka od chemii mówiła wolicie mieć raka czy miażdżyce? Jak raka to jedzcie margarynę jak miażdżyce to masło.
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Wera · 4 lat temu
          miażdzyca nie powstaje od tłuszczu tylko od nadmiaru wapnia w organizmie ,który odkłada sie w żyłach.Aby tego uniknąc potrzebna jest suplementacja vit k2mk7.To dzieki niej wapń zostaje jakby"przekierowany" do kosci.Wszelkie margaryny i oleje rafinowane to chemiczny syf. Tylko naturalne tłuszcze zwierzęce i oleje tłoczone na zimno.Cholesterol jest podstawowym budulcem kazdej komórki .Ma własciwości przeciwzapalne !!! Nienaturlane zmiejszanie go w organizmie powoduje ,ze organizm nie ma budulca do naprawy stanu zapalnego.Jego fizologiczny poziom( u kobiet ok 250-270) został z dnia na dzien obnizony po wynalezieniu statyn.Długo mozna by pisac ,ale proponuje poszukac np w Wikipedii jak wyglada rafinacja oleju jadalnego.Smacznego ;)
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Ola · 3 lat temu
          To chyba bylo dawno, dawno, dawno, temu 😆
          • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
            Meg · 1 lat temu
            Ja przez margarynę nabawiłam się stłuszczenia wątroby. Najlepiej urzywać oliwy z oliwek. 
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          kris · 9 miesięcy temu
          oczywiscie smalczyk ten doskonały
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Ferdynand · 2 lat temu
        Margaryna i frytura zawierają tłuszcze utwardzone, które nie występują naturalnie w przyrodzie. Organizm wbudowuje je w układ nerwowy. Od wielu lat są uzasadnione podejrzenia, że te tłuszcze są przyczyną pojawienia się nietypowych schorzeń u dzieci jak ADHD, Asperger, itp. Badania był statystyczne, bo trudno dzieci karmić fryturą i patrzeć czy zgłupieją. Niemniej od wielu lat zaleca się żeby dzieciom nie dawać tłuszczy utwardzanych, a masło i oleje roślinne.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Anitą · 1 lat temu
        Zawiera niezdrowe tłuszcze trans
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ania · 4 lat temu
      A smaluch jeszcze gorszy i niezdrowy
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      marcin bogdan · 4 lat temu
      Boczek na smalcu ? Boczek wystarczy smażyć na suchej patelni z niego się wytopi fajny smalec
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Piotr · 3 lat temu
        no nie zawsze, z domowego tak, ale z kupnego czasami prędzej się spali niż puści
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sebastian · 8 lat temu
    Młoda kapusta jest rewelacyjna. Przepis fajny ale byłoby fajnie jakby zdjęcie przedstawiało młodą - zieloną pyszną kapustę, a nie starą żółtą kapuchę z boczkiem
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kronad · 6 lat temu
      Jakbyś kiedyś zasmażaną młoda kapustę robił to byś wiedział jak wygląda.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 9 lat temu
    Idealna do młodych ziemniaczków i schaboszczaka. Polecam :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Baltic Cliff · 9 lat temu
    Polecam duzo dodac majeranku
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Terks · 4 lat temu
      Kminek! I najlepsza po kilku godzinach, jak się smaki przejdą, a nawt i na drugi dzień.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 10 lat temu
    Kapustka jest pyszna,właśnie zrobiłam,ja dodałam do niej odrobinę maggi,będę stałą fanką tego dania.Dziękuję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna Moderator · 10 lat temu
    [b]Moniko[/b] nie wiem jak wyjdzie zasmażka bezglutenowa. Jeszcze nie robiłam, ale możesz kapustę zagęścić skrobią ziemniaczaną lub kukurydzianą rozrobioną w małej ilości wody.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 10 lat temu
    Czy do zasmażki można dodać mąkę bezglutenową np gryczną?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Przemyslaw · 11 lat temu
    Piknie cudnie i przepysnie!2013 lato i pyszna kapustka z dobrego przepisu,chociaz ja nie dodalem oleju tylko oliwe a zamiast margaryny maslo.

    ps.koperku tez nie mialem :)