Młoda kapusta zasmażana z boczkiem, koperkiem i natką pietruszki. Przepyszny, wiosenny dodatek do dań. Polecam szczególnie z młodymi ziemniakami i kotletem lub innym ulubionym mięsem.
Składniki na ok. 4 porcje:
1 młoda kapusta
50g boczku pokrojonego z kostkę
1 cebula
2 łyżki oleju
2 łyżki masła lub margaryny
2 kopiate łyżki mąki pszennej
trochę koperku
trochę natki pietruszki
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Oderwać brzydkie liście z kapusty. Kapustę drobno poszatkować.
Koperek i pietruszkę umyć, osuszyć i drobno pokroić.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przysmażyć razem z boczkiem na oleju. Dodać kapustę. Podlać wodą (ja daję tak ponad 2 szklanki), posolić, przykryć i gotować na małym ogniu, aż kapusta zmięknie.
Gdy kapusta będzie miękka, odlać wodę, ale jej nie wylewać!
Przygotować zasmażkę. Roztopić masło lub margarynę, dodać mąkę i podsmażyć ciągle mieszając. Zasmażka ma być jasna. Dodać wodę z kapusty, szybko mieszając (najlepiej trzepaczką), aby nie zrobiły się grudki.
Zasmażkę dodać do kapusty, ciągle mieszając. Dodać koperek i pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
1 lat temu
Jejku ...palce lizac pierwszy raz to zrobiłam,noo pycha
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zouza·
1 lat temu
Podsmażyć boczek na oleju????Kogoś fantazja poniosła...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Boguslaw ·
1 lat temu
Pietruszki nie gotujemy w zadnych daniach z dwoch powodow, traci witaminy glowniw C i wytwarza podczas gotowania trujaca substancje, ktorej nasza watroba nie potrafi usunac, wiec sie w niej magazynuje.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gość ·
2 lat temu
Smalec jest najzdrowszy bo nie jest przetworzony
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia·
4 lat temu
Jak dla mnie bomba! Pierwszy raz w tym roku posadziłam kapustę, więc podwójna radocha. Przepis napewno na dłużej zagości na naszym stole 🍀😊
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Danuta·
5 lat temu
Kapustka wyszła przepychotka.Moja babcia taką robiła,ale przepis zabrała ze sobą do grobu,choć nie raz próbowałam podpatrzeć.Próbowałam już sporo przepisów,ale to nie było to.Ten przepis polecam !!!!!Dodałam od siebie trochę kminu,kilka ziaren ziela angielskiego,kilka listków laurowych i troszkę ostrego pieprzu oraz maggi i soliłam zaraz po wrzuceniu do gara zeszatkowaną kapustkę.Ale maggi dosłownie trzy krople.Palce lizać, a goście nie umieli się nachwalić.Cebulkę podsmażyłam razem z wędzonym(domowym)boczkiem na tym ,co z boczku się stopiło.Dziękuję za przepis.<3
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zbyszek ·
5 lat temu
Pod koniec gotowania kilka kropel octu, cikier, nie będzie rozgotowa i ten smak kwaśno slodki
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
5 lat temu
Zrobilam - pychotka! Dodalam lisc laurowy, startà grubo marchewkę i świeźy pomidor - bez zasmażki!! Dziękuję za inspirację!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
5 lat temu
Przepis bardzo prosty, kapusta wyszła przepyszna. Dodałam liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach. Po ugotowaniu ładny, jasny zielony kolor (mm)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Pietruszka·
5 lat temu
pyszna kapusta i smakuje jak u babci!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
WANDA·
6 lat temu
A ja ścieram surowego ziemniaka na sosik.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
asia·
8 lat temu
Przepis fajny kapustka pyszna, ja tylko obowiązkowo dodaję liść laurowy, ziele angielskie i łyżkę koncentratu pomidorowego ( nadaje fajnej kwaskowości delikatnej )??. Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
patisk·
8 lat temu
nigdy nie daje mąki :) 2-3 chochle z kapustki blenderuje oddzielnie w misce i dodaję ponownie do gara
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
nkem·
9 lat temu
Margarynę to sobie darujcie , szkoda zdrowia. Tylko masło extra. Boczek bym zasmażyła na smaluszku domowym , bo ten ze sklepu z chemią jest na utrzymanie formatu kostki. Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
aga·
6 lat temu
Podaj dowody ze margayna jest niezdrowa
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ada·
6 lat temu
Jest sztucznie utwardzana - moja nauczycielka od chemii mówiła wolicie mieć raka czy miażdżyce? Jak raka to jedzcie margarynę jak miażdżyce to masło.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wera·
5 lat temu
miażdzyca nie powstaje od tłuszczu tylko od nadmiaru wapnia w organizmie ,który odkłada sie w żyłach.Aby tego uniknąc potrzebna jest suplementacja vit k2mk7.To dzieki niej wapń zostaje jakby"przekierowany" do kosci.Wszelkie margaryny i oleje rafinowane to chemiczny syf. Tylko naturalne tłuszcze zwierzęce i oleje tłoczone na zimno.Cholesterol jest podstawowym budulcem kazdej komórki .Ma własciwości przeciwzapalne !!! Nienaturlane zmiejszanie go w organizmie powoduje ,ze organizm nie ma budulca do naprawy stanu zapalnego.Jego fizologiczny poziom( u kobiet ok 250-270) został z dnia na dzien obnizony po wynalezieniu statyn.Długo mozna by pisac ,ale proponuje poszukac np w Wikipedii jak wyglada rafinacja oleju jadalnego.Smacznego ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Eva·
5 lat temu
Bardzo dobra odpowiedź!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
4 lat temu
To chyba bylo dawno, dawno, dawno, temu 😆
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Meg·
2 lat temu
Ja przez margarynę nabawiłam się stłuszczenia wątroby. Najlepiej urzywać oliwy z oliwek.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
kris·
2 lat temu
oczywiscie smalczyk ten doskonały
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ferdynand·
3 lat temu
Margaryna i frytura zawierają tłuszcze utwardzone, które nie występują naturalnie w przyrodzie. Organizm wbudowuje je w układ nerwowy. Od wielu lat są uzasadnione podejrzenia, że te tłuszcze są przyczyną pojawienia się nietypowych schorzeń u dzieci jak ADHD, Asperger, itp. Badania był statystyczne, bo trudno dzieci karmić fryturą i patrzeć czy zgłupieją. Niemniej od wielu lat zaleca się żeby dzieciom nie dawać tłuszczy utwardzanych, a masło i oleje roślinne.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anitą·
2 lat temu
Zawiera niezdrowe tłuszcze trans
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
6 lat temu
A smaluch jeszcze gorszy i niezdrowy
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
marcin bogdan·
5 lat temu
Boczek na smalcu ? Boczek wystarczy smażyć na suchej patelni z niego się wytopi fajny smalec
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Piotr·
4 lat temu
no nie zawsze, z domowego tak, ale z kupnego czasami prędzej się spali niż puści
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sebastian·
9 lat temu
Młoda kapusta jest rewelacyjna. Przepis fajny ale byłoby fajnie jakby zdjęcie przedstawiało młodą - zieloną pyszną kapustę, a nie starą żółtą kapuchę z boczkiem
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kronad·
7 lat temu
Jakbyś kiedyś zasmażaną młoda kapustę robił to byś wiedział jak wygląda.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
11 lat temu
Idealna do młodych ziemniaczków i schaboszczaka. Polecam :lol:
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Baltic Cliff·
11 lat temu
Polecam duzo dodac majeranku
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Terks·
5 lat temu
Kminek! I najlepsza po kilku godzinach, jak się smaki przejdą, a nawt i na drugi dzień.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
11 lat temu
Kapustka jest pyszna,właśnie zrobiłam,ja dodałam do niej odrobinę maggi,będę stałą fanką tego dania.Dziękuję.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
11 lat temu
[b]Moniko[/b] nie wiem jak wyjdzie zasmażka bezglutenowa. Jeszcze nie robiłam, ale możesz kapustę zagęścić skrobią ziemniaczaną lub kukurydzianą rozrobioną w małej ilości wody.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
11 lat temu
Czy do zasmażki można dodać mąkę bezglutenową np gryczną?