Dip z awokado i serka kremowego

Szybki do przygotowania dip z awokado i serka kremowego, doprawiony czosnkiem, świeżą bazylią i natką pietruszki. Jest kremowy, szybki i łatwy do przygotowania. Dip można użyć do warzyw, mięsa, jako pastę na chleb, czy do tortilli. Zioła można użyć różne, jakie macie. Ja często dodaję również trochę szczypiorku i rzeżuchy.

Składniki na ok. 400 ml:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 300 g serka kremowego typu Philadelphia
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 listków świeżej bazylii
  • kilka listków natki pietruszki
  • sól, czarny pieprz mielony, słodka papryka w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Serek kremowy przełożyć do wysokiej miski.
  2. Awokado umyć, osuszyć, przekroić na pół, obrócić połówki, wyciągnąć pestkę, miąższ wyciągnąć łyżką i dodać do serka.
  3. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, poszarpane na drobno listki bazylii i pietruszki oraz przyprawy.
  4. Zmiksować blenderem na gładką pastę. Ewentualnie doprawić do smaku.
  5. Dip można użyć od razu lub przechować do ok. 2 dni w lodówce.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 400 ml

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Dip z awokado i serka kremowego