Dip z awokado i serka kremowego
Szybki do przygotowania dip z awokado i serka kremowego, doprawiony czosnkiem, świeżą bazylią i natką pietruszki. Jest kremowy, szybki i łatwy do przygotowania. Dip można użyć do warzyw, mięsa, jako pastę na chleb, czy do tortilli. Zioła można użyć różne, jakie macie. Ja często dodaję również trochę szczypiorku i rzeżuchy.
Składniki na ok. 400 ml:
- 1 dojrzałe awokado
- 300 g serka kremowego typu Philadelphia
- 1 ząbek czosnku
- 10 listków świeżej bazylii
- kilka listków natki pietruszki
- sól, czarny pieprz mielony, słodka papryka w proszku
Sposób przygotowania:
- Serek kremowy przełożyć do wysokiej miski.
- Awokado umyć, osuszyć, przekroić na pół, obrócić połówki, wyciągnąć pestkę, miąższ wyciągnąć łyżką i dodać do serka.
- Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, poszarpane na drobno listki bazylii i pietruszki oraz przyprawy.
- Zmiksować blenderem na gładką pastę. Ewentualnie doprawić do smaku.
- Dip można użyć od razu lub przechować do ok. 2 dni w lodówce.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
ok. 400 ml |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 15099
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.