Dip z awokado i jajek

Napisz komentarz
Dip z awokado i jajek

Kremowy, łagodny dip lub pasta do chleba z awokado i jajek. Szybki, łatwy do przygotowania i bardzo smaczny. Pasuje do wędlin, mięs np. z grilla, jajek na twardo, serów, warzyw, na przyjęcie do chipsów tortilla i po prostu na chleb.

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1- 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, czarny pieprz mielony

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotować na twardo i zalać zimną wodą. Po ostudzeniu obrać i pokroić na kawałki.
  2. Awokado umyć, osuszyć, przekroić na pół, obrócić połówki, wyciągnąć pestkę, miąższ wyciągnąć łyżką i przełożyć do wysokiej miski.
  3. Dodać sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jajka, majonez, sól i pieprz.
  4. Zmiksować blenderem na gładką pastę. Ewentualnie doprawić do smaku.
  5. Dip można użyć od razu lub przykryć i przechować do 1- 2 dni w lodówce.

Całkowity czas przygotowania:

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Dip z awokado i jajek
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.