Dip z awokado i jajek
Kremowy, łagodny dip lub pasta do chleba z awokado i jajek. Szybki, łatwy do przygotowania i bardzo smaczny. Pasuje do wędlin, mięs np. z grilla, jajek na twardo, serów, warzyw, na przyjęcie do chipsów tortilla i po prostu na chleb.
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 1- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka majonezu
- sól, czarny pieprz mielony
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotować na twardo i zalać zimną wodą. Po ostudzeniu obrać i pokroić na kawałki.
- Awokado umyć, osuszyć, przekroić na pół, obrócić połówki, wyciągnąć pestkę, miąższ wyciągnąć łyżką i przełożyć do wysokiej miski.
- Dodać sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jajka, majonez, sól i pieprz.
- Zmiksować blenderem na gładką pastę. Ewentualnie doprawić do smaku.
- Dip można użyć od razu lub przykryć i przechować do 1- 2 dni w lodówce.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 6768
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.