Hummus z bobu
Pasta z bobu z dodatkiem sezamowej pasty tahini, czosnku, soku z cytryny i oliwy. Godny polecenia przepis dla fanów bobu, którzy szukają dla niego różnego zastosowania. To alternatywa dla klasycznego hummusu z ciecierzycy. Pastę można wykorzystać jako smarowidło do chleba lub dip do warzyw.
Składniki na ok. 400 ml:
- 500 g bobu
- 3 płaskie łyżki jasnej* pasty sezamowej tahini, kupnej lub z przepisu: "Pasta Tahini"
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ok. 2- 4 łyżek zimnej wody
- sól, pieprz mielony
Sposób przygotowania:
- Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości według przepisu: "Jak ugotować bób".
- Ugotowany bób zahartować, przelewając zimną wodą i obrać.
- Do wysokiej miski lub malaksera przełożyć obrany bób (można zostawić kilka sztuk do dekoracji), dodać oliwę, pastę tahini, sok z cytryny, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Zmiksować blenderem lub w malakserze. Podczas miksowania dodawać stopniowo zimną wodę, do otrzymania gładkiej, kremowej pasty. Dodać sól i pieprz do smaku.
- Pastę przełożyć do miseczki, skropić odrobiną oliwy, przykryć kawałkiem folii spożywczej i najlepiej schłodzić w lodówce przed podaniem.
- Można przechowywać do ok. 5 dni w lodówce.
Uwaga:
* Najlepsza będzie tutaj jasna pasta sezamowa, czyli z łuskanego sezamu. Z niełuskanego jest bardziej gorzka, ciemniejsza i pasta też wyjdzie gorzkawa.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
ok. 400 ml |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
/div>
Odsłon: 5833
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.