Pasta z pieczonej papryki i fety

Pasta z pieczonej papryki i fety

Pasta z pieczonej papryki i fety

Grecka pasta z pieczonej, czerwonej papryki i sera feta. Pasta w smaku jest lekko pikantna i dobrze pasuje do pieczywa.

Składniki:

  • 1 czerwona papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • garść natki pietruszki
  • 200g sera feta
  • 100g serka kremowego typu Philadelphia
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, ostra czerwona papryka w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne, umyć, osuszyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przecięciem do dołu. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze ok. 220°C, aż skórka ściemnieje i popęka.
  2. Paprykę przełożyć od razu do worka foliowego i szczelnie zawiązać lub przełożyć do garnka i przykryć pokrywką. Pozostawić na kilkanaście minut. Kolejno ściągnąć skórkę.

2

  1. Czosnek i natkę pietruszki drobno poszatkować lub rozdrobnić blenderem.
  2. Dodać kawałki papryki, 2/3 sera feta, serek kremowy i oliwę. Zmiksować.

3

  1. Pozostałą fetę rozdrobnić na małe kawałki. Dodać do pasty. Doprawić dobrze solą, pieprzem i papryką w proszku do smaku. (Gdyby pasta wyszła zbyt sucha można dodać więcej oliwy z oliwek).
  2. Z podanego przepisu otrzymamy ok. 400ml pasty.
 

Kuchnia:

Grecka

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość:

ok. 400ml pasty

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Pasta z pieczonej papryki i fety

Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jagoda · 8 lat temu
    Bardzo smaczna. Polecam. Daję mniej czosnku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 10 lat temu
    cudna:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    NIKA · 10 lat temu
    Swietna pasta,ja smak urozmaiciłam 1łyżeczka chrzanu i też jest smaczna.Pozdrawiam :-* :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna Moderator · 10 lat temu
    [b]Izo[/b] parę dni,max do tygodnia. Ja je trzymam w miseczce przykrytej talerzykiem lub w plastikowym pojemniku z przykrywką.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 10 lat temu
    Mam pytanie odnośnie terminu spożycia takich domowych past. Jak Pani myśli ile można je przechowywać w lodówce? I w jaki sposób?