Pasta z pieczonej papryki i fety


Pasta z pieczonej papryki i fety
Grecka pasta z pieczonej, czerwonej papryki i sera feta. Pasta w smaku jest lekko pikantna i dobrze pasuje do pieczywa.
Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 4 ząbki czosnku
- garść natki pietruszki
- 200g sera feta
- 100g serka kremowego typu Philadelphia
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól, pieprz, ostra czerwona papryka w proszku
Sposób przygotowania:
- Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne, umyć, osuszyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przecięciem do dołu. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze ok. 220°C, aż skórka ściemnieje i popęka.
- Paprykę przełożyć od razu do worka foliowego i szczelnie zawiązać lub przełożyć do garnka i przykryć pokrywką. Pozostawić na kilkanaście minut. Kolejno ściągnąć skórkę.
- Czosnek i natkę pietruszki drobno poszatkować lub rozdrobnić blenderem.
- Dodać kawałki papryki, 2/3 sera feta, serek kremowy i oliwę. Zmiksować.
- Pozostałą fetę rozdrobnić na małe kawałki. Dodać do pasty. Doprawić dobrze solą, pieprzem i papryką w proszku do smaku. (Gdyby pasta wyszła zbyt sucha można dodać więcej oliwy z oliwek).
- Z podanego przepisu otrzymamy ok. 400ml pasty.
Kuchnia: |
Grecka |
|
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość: |
ok. 400ml pasty |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.